logo F1online.sk

Montoya podporuje šprinty: Od mladých nečakajme, že vydržia sledovať dvojhodinové preteky

Po štarte VC Bahrajnu 2021
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 4. 2021

Juan Pablo Montoya schvaľuje snahy Liberty Media osviežiť súťažné víkendy kratšími šprintovými pretekmi, ktorými chce vedenie športu čiastočne zacieliť aj na mladšie publikum. Kolumbijský pretekár je tiež toho názoru, že mladších fanúšikov môže skrátený formát pritiahnuť viac.

Štandardná veľká cena F1 sa ide na 305 kilometrov, čo vo väčšine prípadov trvá zhruba 90 minút, no niekde sa čas pretekov vyšplhá až ku dvom hodinám. Naproti tomu šprintové kvalifikačné preteky sa pôjdu len na tretinu tejto vzdialenosti. Vedenie bude zisťovať, ako takáto zmena ovplyvní súťažný víkend i čísla sledovanosti.

Juan Pablo Montoya tento nápad víta, vidí v ňom potenciál získať pre šport viac fanúšikov. “V jednom momente si začnete uvedomovať, že rozsah pozornosti sa u ľudí zmenšuje. Nemôžete dúfať v to, že ľudia zvládnu pozerať v televízii jedny preteky dve hodiny,” hovorí pre motorsport.com.

“Ľudia ako my, ktorí tento šport milujeme, to robíme. Mladšia generácia s tým však bude mať problém. Formula 1 preto hovorí o šprintových pretekoch a ja v tom vidím cestu vpred,” zhodnotil víťaz siedmich veľkých cien.

Ďalším krokom v plánoch Liberty Media je zavedenie nových pravidiel, ktoré by mali priniesť napínavejšie preteky a viac predbiehania. Za účelom zmenšenia rozdielov medzi prvým a posledným tímom sa dokonca prijali opatrenia, ktoré boli ešte za Montoyových čias nepredstaviteľné; tímy na chvoste budú môcť napríklad vo veterných tuneloch vyvíjať dlhšie.

Čo na to hovorí Montoya? Je aj toto cesta vpred? “Áno, ak to dokážu kontrolovať. Som si istý, že sa nájdu nejaké diery v pravidlách, no s postupom času sa to bude zlepšovať. Top tímy nemajú žiadne limity, robia, čo musia, aby vyhrali. Tým, že všetci budú tesnejšie pri sebe, dosiahneme lepšiu šou.”

“Mám zato, že lepšie tímy budú stále vyhrávať; ak dáte chlapcom s najlepšími nápadmi polovicu času, tak pravdepodobne odvedú ešte lepšiu prácu, to je ten problém! S Liberty a F1 to bude ešte zaujímavé,” uškrnul sa 45-ročný Kolumbijčan.

Liberty však zatiaľ vychvaľuje. “Myslím si, že F1 je v dobrej forme. Odkedy prišla Liberty Media, tak je to veľmi zaujímavé, veľa sa toho pomenilo. A ak mám byť úprimný, keď sa teraz prejdete po padoku, zostanete šokovaní, o koľko príjemnejšie to je dnes ako kedysi. Je to príjemnejšie, ľudia sú oveľa priateľskejší,” dovysvetlil svoje slová Montoya.

Súvisiace články