logo F1online.skF1online.sk

Čo mal spoločné zosnulý princ Filip s F1?

Princ Filip Aston Martin
© Twitter/AstonMartin
Branislav Ježík
Branislav Ježík12. 4. 2021

O tom, že v piatok zomrel britský princ Filip, vojvoda z Edinburghu, ste sa zaiste dozvedeli už z iných médií. Vojvoda, ktorý skonal vo veku 99 rokov, zasvätil takmer celý svoj život službe svojej krajine. Ako čestný predseda Klubu britských pretekárskych jazdcov BRDC sa zúčastnil aj niekoľkých veľkých cien. K mnohým, ktorí vzdali hold jeho pamiatke a kráľovskej rodine vyjadrili svoju sústrasť, sa pripojili aj tímy Formuly 1, ktoré majú svoje sídlo na Britských ostrovoch.

Manžel kráľovnej Alžbety II. bol veľmi činorodým človekom, veď až do roku 2017, keď sa vzdal svojich oficiálnych povinností a stiahol sa do úzadia, absolvoval 637 zahraničných návštev, predniesol 5 493 prejavov a dovedna sa za svoj život zúčastnil viac ako 22-tisíc samostatných oficiálnych podujatí. Princ Filip plnil dôležitú úlohu v mnohých aspektoch spoločenského života a zastával veľa čestných funkcií. Bol patrónom viac ako 800 rôznych organizácií z oblastí vedeckého výskumu, priemyslu, životného prostredia, ale aj športu.

Princa Filipa si Angličania veľmi obľúbili aj kvôli jeho povahe. Okrem iného bol aj veľkým milovníkom áut a vodičského preukazu sa vzdal až vo svojich 97 rokoch, len mesiac po tom, ako so svojím autom Land Rover Freelander spôsobil v januári 2019 dopravnú nehodu neďaleko kráľovského sídla Sandringham, pri ktorej boli ľahko zranené dve ženy a princov Land Rover skončil na pravom boku. Ani vysoký vek ho neodradil od jeho záľuby a odvtedy si aspoň občas zajazdil mimo verejných komunikácií po areáli paláca.

Väčšina Britov je stále na svoju monarchiu hrdá, a tak neprekvapuje, že hold zosnulému panovníkovi vzdali aj tímy, ktoré majú svoje sídlo v Anglicku. Kráľovská rodina sa o Formulu 1, ktorá bola v prvej polovici minulého storočia považovaná za elitársky šport, zaujímala už od jej vzniku. Sama kráľovná, vtedy ešte ako princezná Alžbeta, sa zúčastnila vôbec prvých pretekov F1 v Silverstone v roku 1950. Odvtedy sa najmä na britských veľkých cenách členovia kráľovskej rodiny sporadicky objavovali v samotnom padoku.

Pri kondolenciách pochopiteľne nemohol chýbať ani organizátor Veľkej ceny Veľkej Británie a vlastník okruhu Silverstone Klub britských pretekárskych jazdcov (BRDC), v ktorom patril princ Filip medzi jeho najstarších členov. Klub na svojom twittrovom účte uverejnil fotografiu vojvodu z Edinburghu zo sezóny 1975 v Silverstone, kde sa osobne zúčastnil na oficiálnom otvorení nových boxov.

„Členovia BRDC sa pridávajú k národu smútiacemu nad smrťou Jeho kráľovskej Výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Klub vyjadruje úprimnú sústrasť Jej Veličenstvu kráľovnej a ich rodine,“ napísal klub vo svojom statuse.

V správe nezabudol pripomenúť najmä jeho nezanedbateľnú úlohu v povojnovom období. Čestným prezidentom klubu býva tradične vojvoda z Kentu, ten však počas druhej svetovej vojny prišiel o život. V roku 1952 pri príležitosti 25. výročia vzniku BRDC princ Filip prijal čestnú funkciu predsedu klubu, ktorú vykonával dlhých 42 rokov. Aj potom sa živo zaujímal o činnosť klubu a aj o samotný okruh Silverstone.

Ako vyplývalo z jeho funkcie, princ Filip sa zúčastnil niekoľkých veľkých cien a svet v piatok obletela najmä fotografia, na ktorej je spolu so šampiónom McLarenu Jamesom Huntom.

Najstarší anglický tím na svojom účte napísal: „Všetci v McLarene sú hlboko zarmútení správou o úmrtí jeho kráľovskej Výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Pri smútku nad jeho stratou sa pripájame k ľuďom po celom svete a naše myšlienky smerujú k Jej Veličenstvu kráľovnej a kráľovskej rodine.“ V podobnom duchu sa niesol aj odkaz ďalšieho britského tímu: „Všetci v Aston Martine sme hlboko zarmútení zo správy o smrti Jeho kráľovskej Výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. V tejto chvíli sú naše myšlienky s Jej Veličenstvom kráľovnou a kráľovskou rodinou.

 „Sme hlboko zarmútení smrťou jeho kráľovskej Výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho život bol zasvätený službe svojej krajine, ktorú robil s neochvejnou oddanosťou. Vyjadrujeme hlbokú sústrasť kráľovnej a zvyšku kráľovskej rodiny,“ napísal vo svojom tweete Williams. Pridal sa aj tím Alpine, ktorý má síce francúzskych vlastníkov, ale sídli v anglickom Enstone: „Všetci v spoločnosti Alpine, ktorá má sídlo v Spojenom kráľovstve, v tomto smutnom období prejavujú hlbokú sústrasť kráľovnej a kráľovskej rodine.“

Trochu inak to poňali v Red Bulle, ktorý má takisto zahraničných vlastníkov. Tím oznámil, že v jeho sídle v Milton Keynes budú na znak smútku stiahnuté vlajky na pol žrde a zdieľal vyhlásenie šéfa tímu Christiana Hornera z jeho instagramového účtu: „Som hlboko zarmútený smrťou princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Svoj život zasvätil Británii a môže byť veľmi hrdý na iniciatívy, ktoré sa stali inšpiráciou pre mladých ľudí, akou je napríklad Cena vojvodu z Edinburghu. Mal som to potešenie stretnúť sa s ním viackrát, najčastejšie pri slávnostnom odovzdávaní týchto ocenení. Jeho vášeň pre inšpiráciu mládeže pre prácu v komunitných iniciatívach bola pozoruhodná. Každému bude veľmi chýbať.“

Pridalo sa aj samotné vedenie Formuly 1, avšak nie cez svoj hlavný účet na Twitteri. Prostredníctvom účtu F1 Media napísalo: „Celá Formula 1 chce vzdať hold princovi Filipovi, vojvodovi z Edinburghu, ktorý celý svoj život zasvätil Veľkej Británii a hrdo a oddane slúžil svojej krajine.

Správa o smrti monarchu pravdepodobne spravila škrt cez rozpočet mediálnemu oddeleniu Mercedesu, ktoré malo na piatok pripravenú správu o odstúpení Jamesa Allisona z postu technického riaditeľa. Tím na Twitteri zdieľal len správu F1 Media bez akéhokoľvek ďalšieho komentára.

Súvisiace články

Diskusia