logo F1online.sk

Gazzetta: Platový strop sa bude týkať aj rezervných pilotov

Piloti 2021, autá 2021, tímy
© Pirelli Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 4. 2021

V najbližších týždňoch môžeme očakávať stále intenzívnejšie diskusie o potenciálnom zavedení platového stropu pre jazdcov. Táto téma prišla ako blesk z čistého neba na konci minulého roka a zdá sa, že to nebola žiadna novinárska kačica. Týmto otázkam stále častejšie čelia i samotní jazdci a podľa talianskych médií sa niektorí z nich budú musieť uskromniť.

Platové stropy nie sú vo svete športu žiadna novinka. V zámorských ligách boli úspešne zavedené už pred viac ako pätnástimi rokmi. Postupne na to reagovala i Formula 1, ktorá pred touto sezónou zaviedla pre tímy rozpočtový strop. Do neho sa však nezarátavajú platy jazdcov, čo by sa čoskoro mohlo zmeniť.

Podľa talianskeho Gazzetta dello Sport sa uvažuje o rozpočtovom strope vo výške 30 miliónov dolárov, pričom do tejto sumy sa musia vojsť aj výplaty rezervných jazdcov jednotlivých tímov. Toto číslo kolovalo v kuloároch už vlani a podľa Gazzetty by sa doň nemali zarátavať individuálne bonusy za víťazstvá či celkové umiestnenie.

Ak by to bola pravda, tak Liberty Media sa zjave neučí od kanadsko-americkej NHL, kde sa tieto bonusy do platového stropu naopak zarátavajú. Otvára tým ohromnú dieru v pravidlách. Je totiž zrejmé, že pravidlá o platovom strope pre jazdcov zasiahnu len tie najväčšie a najbohatšie tímy, ktoré budú naďalej bojovať v čele. Mercedes by tak napríklad mohol s Lewisom Hamiltonom dojednať kontrakt so „základným“ platom desať miliónov dolárov a dohodnúť s ním bonusy za víťazstvá, pódiá či tituly v takej výške, že by limity platového stropu prevýšili niekoľkonásobne.

Gazzetta tiež priniesla viacero zaujímavých údajov o platoch súčasných jazdcov, ktoré však nie sú verejné a môžeme ich preto považovať za špekuláciu zo strany talianskeho denníka. Ten uvádza, že Lewis Hamilton dostáva v tomto roku od Mercedesu „okolo 45 miliónov dolárov“ a Valtteri Bottas „asi 10 miliónov“. Pravidlo o platovom strope by zasiahlo aj Red Bull, kde dostáva tučný balík Max Verstappen a za jeho výplatu v sume okolo 40 miliónov dolárov ročne má do konca tejto sezóny ručiť samotná Honda.

Pre úplnosť treba dodať, že podľa iných zdrojov je Maxov plat na úrovni okolo 25 miliónov a Sergio Pérez dostáva okolo štyroch miliónov. Tým pádom by Red Bullu zostávalo na výplaty rezervných pilotov okolo jedného milióna dolárov.

Súvisiace články