logo F1online.sk

Hamilton zakladá “Hamiltonovu komisiu”, má podporiť diverzitu v motoršporte

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2020

Lewis Hamilton sa v posledných týždňoch naplno vložil do boja za práva menšín a zdá sa, že nezostane len pri planých rečiach a odkazoch na Instagrame. Šesťnásobný majster sveta F1 zakladá svoju vlastnú komisiu, ktorej úlohou bude podporovať mladých ľudí čiernej pleti v oblasti vedy, techniky, technológií a matematiky.

Hamilton totižto veľmi dobre vie, aké to majú menšiny ťažké, píše v stĺpčeku pre The Sunday Times. “Už od útleho veku mi otec pomáhal pochopiť, že všetko bude pre mňa kvôli mojej rase náročnejšie. Vo Veľkej Británii to nie je tak o policajnej brutalite ako o predpojatosti v našom systéme či o tom, že nám spoločnosť stále pripomína, akí sme odlišní. Ženám čiernej pleti hovorí, že sú až príliš sebavedomé, na mužov sa pozerá ako na hrozbu a požaduje od nás, aby sme zmenili náš prirodzený vzhľad, aby sme vyzerali ‘profesionálnejšie’.”

Rodáka zo Stevenage hnevá, že hoci verejnosť okamžite odsudzuje evidentné prejavy rasizmu napríklad na futbalových štadiónoch, tie skryté úspešne ignoruje. Tých viditeľných počas svojej motoršportovej zažil veľa, tie skryté ho sprevádzajú dodnes.

“Toto nie je boj kvôli mne. Ja bojujem s rasizmom celú moju kariéru — od detí, ktoré po mne hádzali rôzne veci ešte počas motokár, až po posmešky fanúšikov s čiernymi tvárami v roku 2007, počas jednej z mojich prvých veľkých cien,” spomína Hamilton, ktorému sa podobná vec nestala len raz.

“Som zvyknutý na to, že v mojich tímoch nie je veľa ľudí inej farby pleti, a tiež na to, že sa nikto za mňa nepostavil, keď som čelil rasizmu. Nikto sa totižto nevedel do tej skúsenosti vžiť. Väčšinou to aj tak nevidia, a ak áno, dovolia svojmu strachu, že povedia niečo zlé, postaviť sa im do cesty.”

“Komunita Formuly 1 mi počas kariéry dala pocítiť, že v tomto športe je vítaný len istý typ ľudí — s určitým vzhľadom, s istým pozadím, takí, ktorí hrajú podľa istých nepísaných pravidiel. Ešte aj teraz mi médiá kladú iné otázky ako mojim súperom. Obviňujú ma priamo aj nepriamo — nie si dostatočne britský, nie si dosť skromný, verejnosť ťa nemá dostatočne rada,” pokračuje. “Byť v čomkoľvek prvý čiernej pleti vás môže zaplaviť hrdosťou, ale aj samotou.”

Lewis Hamilton považuje za svoju povinnosť pomôcť čo najväčšej skupine ľudí pri prekonávaní problémov, akým čelil aj on sám. Za najlepší spôsob, ako dosiahnuť väčšiu rovnosť v spoločnosti, považuje vzdelanie, a preto podporuje organizácie, ktoré pomáhajú znevýhodneným skupinám, no nie len po stránke rasy.

“Podľa nedávnej štúdie je pravdepodobnosť, že čierne dieťa bude vyhodené zo školy, trikrát vyššia ako v prípade belocha,” poznamenal Hamilton. “Ak chceme niečo skutočne zmeniť, potrebujeme väčšiu diverzitu na dôležitých pozíciách. Dosiahnutie tohto cieľa je oveľa náročnejšie, ak deti nemajú potrebné vzdelanie.”

“V motoršporte sa táto cesta začína pochopením toho, aké bariéry je treba zboriť, aby sme dosiahli skutočnú zmenu,” pokračuje a zdôrazňuje, že vo Formule 1 tieto bariéry stále stoja. “Nestačí ukázať na mňa alebo na jedného prijatého zamestnanca čiernej pleti a považovať to za ukážku progresu. V tejto oblasti sú zamestnávané tisícky ľudí, tá skupina musí byť reprezentatívnejšia.”

“Z tohto dôvodu som sa rozhodol spolupracovať s Kráľovskou akadémiou inžinierstva a vytvoriť Hamiltonovu komisiu určenú na preskúmanie možností, ako by motoršport mohol poslúžiť na zoznámenie väčšieho množstva mladých ľudí čiernej pleti s vedou, technikou, technológiami a matematikou, a napokon ich zamestnanie v našich tímoch alebo v iných inžinierskych sektoroch.”

“Dúfam, že sa Hamiltonova komisia postará o skutočnú, hmatateľnú a merateľnú zmenu. Keď sa o dvadsať rokov obzriem za seba, chcem vidieť šport, ktorý dal obrovskú príležitosť hanblivému, čiernemu dieťaťu z robotníckej triedy zo Stevenage, aby sa stal takým diverzným a multikultúrnym, akým je svet, v ktorom žijeme,” dodáva Hamilton. “Získavanie titulov majstra sveta je skvelé, ale chcem, aby si ma ľudia zapamätali za moju snahu pri budovaní spravodlivejšej spoločnosti cez vzdelanie. Toto ma poháňa vpred.”

Poznámka. Magazín Men’s Health v sobotu informoval o tom, že v piatkovom článku s Lewisom Hamiltonom došlo k chybe a vynechaniu časti jeho výpovede. Lewis Hamilton v skutočnosti uviedol nasledovné: “Som prvý šampión Formuly 1 čiernej pleti pochádzajúci z robotníckej triedy.” Článok sme aktualizovali.