logo F1online.sk

FIA schválila balík opatrení proti COVIDu-19 a štart sezóny F1

logo FIA
© FIA
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2020

Po piatkovom zasadnutí Svetovej motoristickej rady FIA sme sa dočkali pozitívnych správ. Podarilo sa schváliť zmeny v športových a technických pravidlách priamo súvisiace s prebiehajúcou koronakrízou, čím kompetentní odobrili aj samotný štart sezóny v Rakúsku.

Najdôležitejším výsledkom rokovania je schválenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. Ako už bolo cez týždeň avizované, FIA to chce docieliť aj znížením koncentrácie ľudí, nuž a tým aj počet osobných kontaktov medzi zamestnancami tímov.

Napríklad boxová ulička sa pred pretekmi otvorí o desať minút neskôr. Zatiaľ čo doteraz to bolo 40 minút pred štartom, v tomto ročníku bude musieť tímom stačiť 30 minút príprav. Piloti sa budú musieť na štartový rošt dostať bez cudzej pomoci.

Na samotnom štarte bude pri aute stáť najviac 40 mechanikov a inžinierov, no po odznení päťminútového signálu bude musieť 24 členov priestor štartu okamžite opustiť. Tri minúty pred štartom tak bude na rošte len po šestnásť mechanikov. Pätnásť sekúnd pred zhasnutím svetiel už na trati nebude môcť byť nik. Porušenie tohto pravidla bude znamenať štart z boxovej uličky.

Zmeny ovplyvnia aj práce na monopostoch. Doba, počas ktorej bude okruh uzavretý pre mechanikov, sa pred prvým a tretím tréningom skracuje o hodinu, a to z deviatich hodín na osem. “Žiadni zamestnanci tímov, ktorí sa akokoľvek podieľajú na príprave monopostov, nebudú mať povolený vstup na okruh počas dvoch osemhodinových okien, ktoré sa začínajú jedenásť hodín pred štartom prvého a tretieho tréningu.”

Tímy už tradične môžu dvakrát toto pravidlo porušiť, napríklad v prípade technických problémov či nehody, ktoré si vyžiadajú zdĺhavé opravy monopostu. Počas jedného podujatia možno takéhoto žolíka použiť iba raz.

Okrem uvedených zmien FIA prikývla aj na ďalšie úpravy pravidiel. V športových pravidlách pre rok 2020 sa menia nasledovné časti:

  • Vo výnimočných prípadoch, ak si to okolnosti budú vyžadovať, budú mať komisári povolené pracovať aj na diaľku.
  • Dodatok v pravidlách o alokáciách pneumatík umožní Pirelli a FIA vyššiu operačnú flexibilitu.
  • Zavedenie limitu na počet osôb na štartovom rošte.
  • Úpravy vybraných procedúr (štart, reštart pretekov,…)
  • Špecifikovanie pódiovej ceremónie pri otvorených a uzavretých podujatiach.

Zmeny sa napokon dotknú aj technických pravidiel, kde FIA schválila úpravy v oblasti prietoku paliva a pozmenila aj stať týkajúcu sa tohtoročného zmrazovania komponentov. Zaujímavosťou je, že od budúceho roka nebude z dôvodu znižovania nákladov obmedzené len nasadenie nových špecifikácií palív a olejov, ale aj softvéru. Ten bude možné upraviť len obmedzený počet krát.

  • Značky