logo F1online.sk

Alonso: Netvrdím, že som tu najlepší, to sme sa nerozumeli

Fernando Alonso
© Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2021

Fernandovi Alonsovi sebavedomie určite nechýba, a tak nikoho neprekvapilo, keď sa v médiách objavili jeho slová, v ktorých sa z pohľadu pretekárskej kvality označil za najlepšieho jazdca v padoku. V sobotu na okruhu Sachír však tieto slová poprel, vysvetlil to tým, že došlo k nedorozumeniu.

V rozhovore s Benom Croucherom z BBC Sport Alonso rozprával o tom, aké je to vrátiť sa po dvoch rokoch do kolotoča Formuly 1. Uviedol, že to bude preňho “veľká výzva” opäť si zmerať sily na trati s takými pretekármi ako Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sebastian Vettel či Kimi Räikkönen.

Nasledovala doplňujúca otázka: “Myslíš si, že si stále taký dobrý ako oni?” Na to Alonso reagoval napohľad úplne jednoznačne: “Nie, som lepší.”

Španiel teraz svoje slová vysvetľuje: “Nikdy som nechcel povedať, že som lepší ako Lewis, Max alebo hocikto iný. Pravdepodobne som nerozumel otázke. Myslel som si, že sa pýta: ‘Si taký dobrý ako v roku 2018, keď si opustil tento šport?”

Všetko nakoniec záviselo od jediného písmena. Obe otázky totižto v angličtine znejú takmer identicky. Položená otázka znela takto: “Do you think you’re still as good as them?”, teda v preklade či si myslí, že je stále rovnako dobrý ako oni (Hamilton, Verstappen,…). Ak v nej však zmeníme jedno písmeno, dostaneme: “Do you think you’re still as good as then?”

A význam je odrazu úplne iný. Alonso si myslel, že odpovedá na otázku, či je stále taký dobrý ako predtým, teda pred jeho odchodom z Formuly 1. “Nechcel som sa porovnávať s Lewisom ani Maxom. V prvom rade takto to porovnávať je ťažké, nuž a oni v posledných rokoch v tomto športe dominujú.”