logo F1online.sk

Norris: Robili z nás hrdinov, no vedeli sme, čo v sobotu príde

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 3. 2021

Piatkové výkony McLarenu na prvý pohľad naznačovali, že britský tím bude v Bahrajne tretí najrýchlejší a možno narobí problémy Mercedesu a Red Bullu. Sami piloti však krotili prehnané očakávania a sobota im dala za pravdu. Napriek tomu odštartujú „papájoví“ z veľmi dobrých štartových pozícií. Otázkou je stratégia.

Lando Norris bol v piatok tretí a druhý, no predpovedal, že v sobotu bude McLaren zaostávať za Mercedesmi a Red Bullmi. Z pohľadu čistej rýchlosti to tak bolo, aj keď jeden Red Bull za sebou McLareny napokon nechali. Na druhej strane, nestačili na jedno Ferrari a prekvapivo aj na Pierra Gaslyho na AlphaTauri.

Siedma pozícia na štarte však dáva Landovi Norrisovi slušné vyhliadky do pretekov. „Myslím si, že sme tam, kde sme očakávali. A môžeme byť pomerne spokojní. Samozrejme, ak by sme boli pred obomi Ferrari a obomi AlphaTauri, boli by sme šťastnejší. Počas celej kvalifikácie sa však zdalo, že AlphaTauri je o niečo rýchlejšie než my. Preto sme radi, že sme ich rozdelili, rovnako ako sa nám podarilo rozdeliť obe Ferrari,“ povedal mladý Brit.

Pre Norrisa je škoda, že sa do Q3 napokon nekvalifikoval na strednej zmesi. Prvý pokus v Q2 absolvoval na strednej sade a zdalo sa, že tento čas by mu mohol stačiť na postup. V závere Q2 však prišla evolúcia trate, zrýchľovanie časov a Norris, ktorý nasadil mäkké gumy a na trať vyšiel skôr „pre istotu“, musel zrýchliť, aby sa dostal do tretej časti kvalifikácie. Oba McLareny tak vyštartujú na najmäkšej sade, čo môže oproti Gaslymu na strednej zmesi a voľnej voľbe pneumatík jazdcov od jedenásteho miesta nižšie predstavovať miernu strategickú nevýhodu.

Ako sa ukázalo, netreba preceňovať výsledky tréningov, zvlášť nie na prvej veľkej cene sezóny. „Každý si z nejakého dôvodu po piatku myslel, že budeme hrdinami, ale tými sme tu nikdy nemali byť. Koncentrovali sme sa na seba, piatkové časy sme nevnímali nijako špeciálne. Výsledky z tréningov boli v poriadku, no každý si myslel, že je to niečo úžasné. Aj keď sú výsledky fajn, nemusí to znamenať, že všetko je fantastické. Preto sme šťastní z dnešného výsledku v kvalifikácii,“ vyhlásil Lando Norris.

Ani po sobote nevládne zo strany Norrisa úplná spokojnosť s ovládateľnosťou MCL35M. „Auto bolo pomerne náročné na riadenie a nepredvídateľné. Ako jazdec s tým nemôžem byť spokojný, pričom cez noc sme strávili veľa času prácou na vylepšeniach.“

V sezónach 2019 i 2020 sme zvykli vídavať Landa Norrisa a Carlosa Sainza na štarte bok po boku, v kvalifikáciách boli ako tímoví kolegovia veľmi vyrovnaní. A v nedeľu ich opäť uvidíme spolu vo štvrtom rade, Sainza však už vo farbách Ferrari. Lando Norris zase bude mať hneď pred sebou svojho súčasného tímového kolegu Daniela Ricciarda. Dnes za ním zaostal len o štyri stotiny sekundy.

„Jedna pozícia smerom nahor by ma potešila, ale bol tam Daniel, pričom rozdiel bol minimálny. Naše kvalifikačné pokusy neboli úplne hladké, riešili sme veci s využitím energie z motora a podobne. Neboli to perfektné kolá, ale zároveň nie zlé, takže sa nebudem sťažovať ani hľadať výhovorky. Myslím si, že miesta, na ktorých sme, si zaslúžime. Zajtrajší súboj máme vo svojich rukách a budeme sa snažiť posunúť dopredu,“ uzavrel Lando Norris.