logo F1online.sk

Nájsť „muchy“ Alpine A521 trvalo Alonsovi desať kôl

Fernando Alonso
© Pirelli Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2021

Fernando Alonso sa v tomto roku po dvojročnej prestávke vracia do kolotoča Formuly 1. Jeho návrat je zatiaľ pokojný a nesprevádza ho veľký mediálny povyk, na ktorý sme boli v prípade „El Nana“ zvyknutí. Fernandovi sa zatiaľ darí zostať nenápadný, ale len na verejnosti. V garáži je to vraj stále ten starý dobrý Alonso.

Španielsky pretekár absolvoval s tímom intenzívnu prípravu na svoj návrat, ktorá vyvrcholila pred dvoma týždňami predsezónnymi testami v Bahrajne. Tam rodák z Ovieda absolvoval 206 kôl s novým monopostom Alpine A521, ktorý zaujal hlavne nafúknutým nasávacím otvorom nad hlavou pilota.

„Podľa toho čo som počul zvnútra tímu to vyzerá, akoby Formulu 1 ani nikdy neopustil,“ povedal na margo Alonsa výkonný riaditeľ automobilky Renault Luca de Meo pre denník Marca. „Nájsť limity auta mu vraj trvalo desať kôl, potom z neho vystúpil a povedal: ‚Nefunguje toto a tamto takisto nefunguje‘. Je pre nás veľkým prínosom, pretože dokáže všetkých okamžite tlačiť až na limit.“

„Našim cieľom je mu dať auto, s ktorým ho to bude baviť a ak sa to podarí tak nikdy neviete, čo sa môže stať v pretekoch. Možno s troškou šťastia… veľmi rád by som mu dal šancu opäť vyhrávať, ale také niečo nikto nikomu negarantuje. Určite zo seba vydáme maximum, aby sme jemu i Estebanovi pomohli,“ povedal de Meo.

Hlavnou motiváciou je pre Alonsa rok 2022 a nové technické pravidlá, ktoré môžu zmeniť rozloženie síl na rošte a umožniť mu opäť vyhrávať. Rok 2021 by pre Alpine mal byť len tranzitný a očakáva sa, že Francúzi budú bojovať “len” v strede poľa.

„Vidím to na tesný súboj s Aston Martinom, McLarenom a aj Ferrari, ktoré sa určite zlepšilo,“ povedal šéf Renaultu. „Chceme sa od pretekov k pretekom zlepšovať, čo bude zložité, keďže každý sa zlepšuje. Nemôžeme očakávať víťazstvá, pretože sa sústredíme hlavne na rok 2022 a na tiež vývoj motora, keďže ten ovplyvňuje celú aerodynamiku a šasi.“

„Pre nás začína skutočná výzva až v roku 2022, no ani ročník 2021 nechceme kompletne odpísať, pretože máme Fernanda a ten chce len a len vyhrávať. Chceme našim jazdcom poskytnúť ten najlepší servis. Uvidíme, čo všetko tento rok prinesie,“ uzavrel de Meo.

Súvisiace články