logo F1online.sk

Coulthard: Lewis pochopí, kedy je čas opustiť Formulu 1

Lewis Hamilton
© Mercedes
Mirec Somoši
Mirec Somoši20. 3. 2021

Lewis Hamilton bude presne vedieť, kedy je správny čas opustiť Formulu 1 a keď sa to stane, je veľmi pravdepodobné, že s pretekaním úplne skončí. To sú slová bývalého jazdca McLarenu Davida Coultharda, ktorý odišiel z kráľovnej motoršportu v roku 2008 po absolvovaní pätnástich sezón.

Verejnosť bola pomerne prekvapená, keď Lewis Hamilton podpísal s Mercedesom len ročný kontrakt. Táto skutočnosť poskytovala priestor na rôzne špekulácie, ktoré hovorili o tom, že táto sezóna by mohla byť pre Brita poslednou vo Formule 1.

„Myslím si, že Lewis našiel svoj vnútorný pokoj a ak pocíti, že je čas odísť, dozvieme sa to. Ak sa tak rozhodne, nemyslím si, že by sme ho potom ešte niekedy videli za volantom pretekárskeho auta. Pochybujem o tom, že by pretekal v Le Mans alebo v podobných sériách,“ rozhovoril sa Coulthard.

„Keď sa jedného dňa zobudíte, uvedomíte si, že je čas skončiť. Niekedy sa to dozviete aj po absolvovaní jedného kola. Napríklad Niki Lauda si túto skutočnosť uvedomil počas kola v Kanade, James Hunt odišiel uprostred ročníka. V mojom prípade som to pocítil na začiatku testov v roku 2008. Naskočil som do auta s veľkou nádejou a túžbami, že sme spravili veľký krok vpred, no jednoducho to tak nebolo. Po absolvovaní štrnástich sezón som vedel, ako dlho trvá vývoj monopostu. Vtedy som si pomyslel, že toto nebude víťazný rok,“ zhodnotil víťaz trinástich veľkých cien.

„Pamätám si, keď sa ma Mark Webber pýtal, ako som vedel, že je čas skončiť. Vedel som, že už nastal aj jeho čas, keď mi položil túto otázku. Je to ako ktorýkoľvek iný vzťah, vo svojom srdci cítite, že nastal ten správny moment. Jednoducho to viete.“

Hamilton sa v tejto sezóne môže stať osemnásobným majstrom sveta a prekonať tak rekord slávneho Michaela Schumachera. Predsezónne testy neboli pre Mercedes práve najlepšie, no Coulthard verí, že Hamilton bude schopný v Bahrajne prekvapiť.

„Čítal som všetky analýzy, ktoré sa týkali testov. Pravdou však je, že až keď prídete na prvý súťažný víkend, pochopíte, ako na tom v skutočnosti ste. Momentálne sme získali nejaké informácie o spoľahlivosti a všeobecnej forme z hľadiska testov, no to nie je nič smerodajné.“

„Čo si myslím? Očividne to pre nich neboli najlepšie dni, možno ich to aj mierne znervóznilo. Musíme si však uvedomiť, že toto nie je jeho prvé predsezónne ródeo. No nemám pocit, že pri Lewisovi by sme mali využívať akýsi historický trend. Je veľmi svojský a v tejto fáze kariéry už veľmi dobre vie, ako pracovať. Keď máte pocit, že je psychicky dole, vráti sa silnejší. V tomto je podobný ako Muhammad Ali. Nie je tak ľahko čitateľný ako ostatní jazdci,“ dodal na záver Coulthard.

Súvisiace články