logo F1online.sk

McLaren: Nemali sme žiadne závažné problémy

Twitter/McLaren
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 3. 2021

Kým predsezónne testy bezprostredne po prechode z Mercedesu na Hondu a neskôr z Hondy na Renault dopadli veľmi zle, dnešok vyznel pre McLaren pozitívne. Britský tím v prvom testovacom dni s novou pohonnou jednotkou Mercedes odjazdil 91 kôl. Nemal problémy so spoľahlivosťou a aj keď dnešné časy nemôžeme považovať za reprezentatívne, ukázal aj slušnú rýchlosť.

Daniel Ricciardo odjazdil najrýchlejší čas dopoludňajšej časti testovacieho dňa. Celkovo absolvoval 45 kôl a po popoludňajšej časti spadol na celkové siedme miesto. Ak nepočítame filmovacie dni, tak absolvoval prvé kilometre v novom tíme.

Bolo veľmi dobré vrátiť sa do auta na moju prvú skutočnú jazdu s McLarenom. Dokázal som zatlačiť na auto a lepšie ho spoznať. Všetko bežalo tak ako má, a celkovo to bolo hladké ráno. V testoch potrebujete práve spoľahlivosť, pričom tím vo Wokingu odviedol fantastickú prácu, ktorou nám poskytol skvelý štart do prvého dňa. Odjazdili sme dostatočné množstvo kôl. Aj v nasledujúcich dňoch plánujeme auto viac spoznať a lepšie sa s ním žiť, aby sme boli dobre pripravení na prvú veľkú cenu. Sú to šťastné dni,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý si piatok očividne užíval, keď vysmiaty poslal odkaz fanúšikom prostredníctvom tímovej aplikácie.

Lando Norris si do kokpitu MCL35M sadol popoludní. McLaren síce ani v posledných dvoch rokoch nemal vyslovenú tímovú jednotku, a rovnaký postup avizuje aj teraz, no podobne ako všetky tímy musí označiť svoje monoposty, aby divák aj na diaľku v prenose videl, kto je číslo jeden, a kto číslo dva. A keďže Lando aj dnes jazdil so žltou kamerou nad hlavou, bude v novej sezóne písaný ako pilot číslo dva.

Mladý Brit absolvoval 46 kôl a obsadil celkové druhé miesto so stratou niečo cez dve desatiny na Maxa Verstappena. „V prvom rade som veľmi šťastný, že som späť v monoposte Formuly 1. Prvýkrát som si vyskúšal MLC35M za suchých podmienok. Je trochu šok cítiť opäť rýchlosť týchto áut. Bolo pekné opäť zažiť tento šok, no podmienky na trati už neboli také pekné.

Popoludní bolo veľmi prašno a veterno, čiže nebol to najľahší prvý deň na trati. Prešli sme naším programom, uistil som sa, že nemám žiadne problémy so sedačkou, a že sa celkovo v aute cítim dobre. Dnes večer si všetko zanalyzujeme, ale prvý deň bol solídny,“ vyjadril sa mladý Brit.

Pre McLaren sú testy po prechode na Mercedes veľmi dôležité aj z pohľadu spoľahlivosti. „Máme za sebou produktívny deň. Vietor a piesok veľmi neovplyvnili náš plán, stále si vieme porovnať dáta od oboch pilotov. Nemali sme žiadne závažné poruchy, len malé veci, ktoré bolo treba občas napraviť, čo je však počas prvého dňa s novým autom úplne normálne. Je to len prvý deň, budeme získavať ďalšie kilometre a sledovať dáta,“ vyjadril sa pretekový riaditeľ Andrea Stella.

Šéf tímu Andreas Seidl poskytol v priamom prenose F1TV rozhovor, v ktorom tesne pred koncom prvého testovacieho dňa vyjadril svoje pozitívne pocity. „Zatiaľ to vyzerá dobre. Teším sa, ako funguje naša spolupráca s Mercedesom aj v týchto ťažkých podmienkach, keď sme museli veľa vecí vyvíjať prakticky z home office (z práce z domu, pozn. red.). Aj motor zatiaľ pracuje dobre a bez problémov. Aj keď dnes sú pri stabilite motorových pravidiel jednotlivé pohonné jednotky blízko seba, my máme jasné dôvody, prečo sme prešli k Mercedesu. Stále sme na začiatku, no zatiaľ idú veci tak ako majú.“

Dnes bolo oznámené, že McLaren bude podobne ako pred rokom „zdieľať“ s Mercedesom rezervných jazdcov. V prípade výpadku jedného z dvojice Daniel Ricciardo a Lando Norris budú pripravení zaskočiť Stoffel Vandoorne a Nyck de Vries. Vandoorne jazdil za McLaren v rokoch 2017 a 2018, de Vries bol súčasťou jeho juniorského programu.

„Urobíme to isté čo pred rokom. Máme dohodu s Totom a Mercedesom, že v prípade núdze využijeme jedného z ich rezervných jazdcov,“ vysvetlil Seidl.

Súvisiace články