logo F1online.skF1online.sk

Števo Eisele: Keď som pilotoval monopost, doslova mi to vyrazilo dych!

Števo Eisele
© IKAR
Redakcia F1online
Redakcia F1online11. 3. 2021

Pilotovať monopost? Vrešťal som rozkošou! Priznáva v podcaste Knižný kompas športový komentátor Števo Eisele.

„Napríklad v daždi. Určite sme mnohí zažili na bežnej ceste nejaký ten aquaplaning, keď sme väčšiu mláku prebehli v relatívne vysokej rýchlosti… ale jazdci F1 v tom odjazdia aj celé preteky, hovorí. To sú machri, kaskadéri. Ja som išiel 230 km/h na rovinke a vrešťal som rozkošou. Aj na suchu som sa cítil ako na ľade. Pocítil som, ako stratilo vozidlo priľnavosť….a neviem si predstaviť, aké to musí byť v daždi, keď idete absolútne na hrane.“

O čare motoršportu, o knihe Umenie pretekať v daždi, ktorú si prečítal a tak sa mu zapáčila, hovorí práve v spomínanom knižnom podcaste.

Dozviete sa aj to, či naozaj musia byť piloti egoisti a rodina je až na 2. mieste.

Čo znamená, že rozhodujú magické dve desatiny sekundy?

Či platí, čo kedysi povedal slávny Enzo Ferrari: „Každé dieťa spomaľuje pilota o sekundu na kolo.“

Reč je v podcaste aj o jazdcoch ako Michael Schumacher, Eddie Irvine, Ayrton Senna, Rubens Barrichello, Lewis Hamilton ai. Števo spomína na svoje stretnutie s Davidom Hasselhoffom.

A ktoré okruhy má Števo Eisele najradšej?

Vypočujte si podcast Knižný kompas a polhodinový rozhovor so športovým moderátorom a komentátorom Števom Eiselem.

Vyberte si platformu, ktorá vám vyhovuje:
Apple podcasty: http://bit.ly/PKK-SE-Ap
Spotify: http://bit.ly/PKK-SE-Sp
Google podcasty: http://bit.ly/PKK-SE-Gp

Umenie pretekať v daždi

Nová kniha z vydavateľstva Ikar Umenie pretekať v daždi od amerického autora Gartha Steina. Nesmierne citlivý príbeh verného psa Enza, ktorý cez svojho pána, automobilového pretekára Dennyho, rozpráva o živote, komentuje svet ľudí a najmä nám približuje Dennyho rodinu. To všetko na pozadí automobilových pretekov.

IKAR

Je to príbeh automobilového pretekára Dennyho, o veľkých prekážkach v jeho živote a ako ich napokon prekoná uplatnením rovnakých pravidiel, ktoré mu prinášajú úspech na pretekoch. Dúfam, že si túto knihu užijete podobne ako milióny čitateľov na celom svete,“ odkazuje americký autor Garth Stein slovenským čitateľom.

Skutočný hrdina má chyby. Skutočnou skúškou šampióna nie je to, či dokáže zvíťaziť, ale či vie na ceste k víťazstvu prekonať prekážky – podľa možnosti stanovené osobne. Hrdina bez chyby nie je zaujímavý pre diváka ani pre svet, veď ten je napokon celý založený na konfliktoch a protikladoch, neovládateľnom nutkaní potýkať sa s nepoddajnými objektmi. To je jeden z dôvodov, prečo Michael Schumacher, bezpochyby jeden z najtalentovanejších pretekárov Formuly 1 všetkých čias, víťaz viacerých pretekov, víťaz viacerých šampionátov, držiteľ viacerých vedúcich štartovných pozícií než ktorýkoľvek iný pretekár Formuly 1 v dejinách, sa nezriedka objavuje na zoznamoch najmenej obľúbených pretekárov medzi fanúšikmi…

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Daniel Fischer:

Tento článok vznikol v spolupráci s vydavateľstvom IKAR.

Súvisiace články