logo F1online.sk

Jean Todt vylučuje ústupky voči Ferrari: Ja mám svedomie čisté

Jean Todt
© Twitter/Jean Todt
Milan Kubala
Milan Kubala15. 6. 2020

FIA v priebehu minulého týždňa upresnila pravidlá vo viacerých otázkach týkajúcich sa prevádzky pohonných jednotiek. Ozrejmila tiež, že tak konala za podpory inžinierov Scuderie, ktorá sa zaviazala spolupracovať s Medzinárodnou automobilovou federáciou po kontroverznom prešetrovaní jej motora. Zároveň tým opäť rozdúchala špekulácie o tom, či v prípade Ferrari nebola až prehnane zhovievavá. Teraz už na zákulisné reči reaguje aj Jean Todt.

Potom, čo sa v priebehu sezóny 2019 viaceré konkurenčné tímy sťažovali na pohonnú jednotku Ferrari, sa FIA rozhodla celú vec dôkladne prešetriť a počas zimy si posvietila na agregáty z Maranella. Spravila tak aj napriek tomu, že žiaden oficiálny protest počas ročníka nepadol. Tímy síce tušili, kde sa Ferrari pohybuje na hranici pravidiel, no nevedeli to dokázať.

Závery vyšetrovania vyvolali vlnu pochybností, keďže FIA v správe vôbec neinformovala o tom, čo sa presne zistilo, a celú vec označila za súkromnú dohodu oboch strán. Jean Todt sa ešte v apríli vyjadril, že on by “veľmi rád” zverejnil detaily dohody a trestu, ktoré Ferrari dostalo, no Maranello s tým nesúhlasilo.

V padoku sa objavili aj také názory, že mohlo ísť aj o priamu iniciatívu FIA, keďže Jean Todt má k Ferrari blízko nielen historicky. Syn prezidenta FIA je totižto aj manažérom Charlesa Leclerca.

“Takýmto špekuláciám sa nedá vyhnúť,” pokrútil hlavou Jean Todt, ktorého sa na vec spýtal taliansky denník Corriere della Sera. “Každý deň sa objavujú nejaké iné. Tak to proste funguje, o všetkých sa hovorí týždeň a potom sa posunieme ďalej.”

“Keď som akceptoval post prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie, vedel som, že ho budem musieť vziať aj s pozitívnymi a negatívnymi stránkami, ktoré sú s ním spojené,” pokračoval Todt a jasne odkázal: “Moje svedomie je čisté. Z môjho pohľadu je najdôležitejšie byť otvorený voči členom FIA a etickej komisie. Zvyšok je súčasťou mojej funkcie, vrátane týchto nepríjemných klebiet.”

Spomínanú otvorenosť by privítali aj iné strany. Do budúcna však Todt neplánuje prehodnotiť tento postup. Ak by sa objavil rovnaký prípad, vraj by postupoval rovnako. “Áno. Ku všetkému sa pristúpilo profesionálne a transparentne, presne podľa pravidiel.”

Napokon dodal, že v kauze Ferrari predsa nerozhodoval len on: “V mnohých veciach musím prijať rozhodnutie na základe toho, čo mi povedia ľudia, ktorí mi takéto informácie prinášajú. V ničom nekonám výlučne sám.”

Súvisiace články