logo F1online.skF1online.sk

Ayrton Senna nemusel zomrieť!

Ayrton Senna
© Twitter/Williams
Redakcia F1online
Redakcia F1online3. 3. 2021

Presne to mi blyslo náhle hlavou. Ayrton Senna skutočne nemusel zomrieť. V mysli sa mi vybavil nasledovný výjav: okruh Veľkej ceny v meste Imola, zákruta Tamburello. Senna mohol vyviaznuť živý a zdravý.

V sobotu, deň pred pretekmi, bol pri nehode vážne zranený Sennov priateľ a chránenec Rubens Barrichello.

Ďalší pretekár Roland Ratzenberger zahynul na tréningu. Sennu veľmi znepokojili bezpečnostné podmienky na trati. V nedeľu predpoludním pred pretekmi sa usiloval zhromaždiť ostatných pilotov a vytvoriť skupinu, ktorá by presadzovala bezpečnosť pretekárov na trati; Sennu zvolili za hovorcu skupiny…

Takto uvažuje Enzo v knihe Umenie pretekať v daždi.

Enzo je pes, ktorý miluje preteky F1 a motorizmus ako taký. Áno, dobre hádate – meno dostal po Enzovi Ferrarim 🙂

Cez svojho pána, automobilového pretekára Dennyho Swifta, skúma komplikovaný svet ľudí. Zistí, že v živote, podobne ako pri pretekoch, nemusí byť najvyššia rýchlosť automaticky zárukou víťazstva. Svet ľudí aplikuje na automobilové preteky, ktoré zbožňuje.

Pravidlo pretekania znie: Nijaké preteky sa nevyhrávajú v prvej zákrute; mnohé sa tam však prehrávajú,“ tvrdí Enzo. So svojím Dennym sledujú v telke preteky, rozoberajú manévre jazdcov a vrcholom je pasáž, v ktorej vezme Denny do kokpitu auta Enza a prevezie ho po okruhu…

Povestná zákruta Tamburello

Ale späť k Ayrtonovi Sennovi, ku ktorému Enzo prirovnáva svojho pána Dennyho.

Ľudia tvrdia, že o bezpečnosti trate na Veľkej cene San Marina pochyboval Senna natoľko, že v to nedeľné dopoludnie vážne uvažoval, či celkom neprestane pretekať. Nechýbalo veľa, aby skončil. Aby odtiaľ odišiel. Ale neodišiel.

V ten osudný prvomájový deň roku 1994 pretekal. A keď jeho auto odmietlo vybrať povestnú zákrutu Tamburello, chýrnu preto, lebo bola neobyčajne nebezpečná a rýchla, vyletelo z trate v rýchlosti takmer tristo kilometrov za hodinu a narazilo do betónovej bariéry; na mieste ho zabila os odtrhnutá z kolesa, čo mu prerazila prilbu. Alebo zomrel v helikoptére pri prevoze do nemocnice. Alebo zomrel na trati, potom ako ho vytiahli z vraku.

Smrť ako biznis?

Ayrton Senna ostáva záhadný svojou smrťou aj svojím životom. Na jeho smrť dodnes vládnu rozporuplné názory. Kamerové zábery z auta sa záhadne stratili. Výpovede o jeho smrti sa rôznili. Do hry vstúpila politika Fédération Internationale de lʼAutomobile. Je pravda, že ak v Taliansku zahynie jazdec počas pretekov, jeho smrť sa okamžite vyšetruje a preteky sú zastavené. Je pravda, že keby také preteky zastavili, FIA, jej sponzori, trať, televízne spoločnosti atakďalej by prišli o milióny dolárov. Ovplyvnilo by to obchod, tvrdí Enzo v knihe Umenie pretekať v daždi.

No ak, napríklad, ten istý jazdec zomrie v helikoptére pri prevoze do nemocnice, preteky môžu pokračovať. Je tiež pravda, že Sidney Watkins, prvý muž, ktorý v tej chvíli dobehol k Sennovi, povedal:
„Zdvihli sme ho z kokpitu a položil na zem. V tej chvíli vzdychol, a hoci som neveriaci, mal som pocit, že ho opúšťa duša.“

Aká je skutočná pravda o smrti Ayrtona Sennu, ktorý mal iba tridsaťštyri rokov? Ja poznám pravdu a teraz vám ju prezradím:
Bol obdivovaný, milovaný, oslavovaný, uctievaný, rešpektovaný. V živote aj po smrti. Je to významný človek. Bol to významný človek. Ostane významný človek. V ten deň zomrel, lebo jeho telo splnilo svoje poslanie. Jeho duša vykonala to, na čo sem bola zoslaná, naučila sa to, čo sa sem prišla naučiť, preto mohla slobodne odísť…

Svetový bestseller

Americký autor Garth Stein sa preslávil práve týmto románom Umenie pretekať v daždi, ktorý bol preložený do 36 jazykov. Predalo sa z neho viac ako 6 miliónov výtlačkov a v rebríčku bestsellerov The New York Times sa držal rekordných 156 týždňov. Príbeh verného psa Enza a jeho rodiny sa v roku 2019 dočkal aj filmového spracovania.

Dej sa odohráva v prostredí automobilových pretekov, ktoré je autorovi blízke, pretože v mladosti sám pretekal, až kým počas jazdy v daždi neutrpel vážne zranenie v dôsledku dopravnej nehody. „Je to príbeh automobilového pretekára Dennyho Swifta, o veľkých prekážkach v jeho živote a ako ich napokon prekoná uplatnením rovnakých pravidiel, ktoré mu prinášajú úspech na pretekoch,“ povedal pre vydavateľstvo Ikar Garth Stein.

Román Umenie pretekať v daždi vychádza v slovenčine už budúci týždeň 9. marca. Objednať si ho môžete napríklad v kníhkupectve Martinus https://www.martinus.sk/?uItem=841007

Článok vznikol v spolupráci s vydavateľstvom Ikar.

Súvisiace články