logo F1online.sk

Okruh v Algarve potvrdil, že “intenzívne rokuje” o zaradení do kalendára

Portimao, Algarve, Portugalsko
© Twitter/Portimao Circuit
Milan Kubala
Milan Kubala14. 6. 2020

Formula 1 pokračuje v rokovaniach s ďalšími európskymi okruhmi, ktoré majú potenciál zorganizovať preteky v priebehu septembra či začiatkom októbra. Okrem Hockenheimu, Mugella a Imoly sa špekulovalo aj o portugalskom Algarve, ktoré teraz oficiálne potvrdilo, že si skutočne s Formulou 1 sadlo za jeden virtuálny rokovací stôl.

Kráľovná motoršportu ešte v Algarve nepretekala, okruh bol otvorený na konci roka 2008. Zakrátko, už v decembri 2008 a v januári 2009, si autá efjednotky vyskúšali 4,6 kilometra dlhú trať, ale len v rámci testovacích dní.

“Sme v kontakte s FOM a intenzívne rokujeme,” potvrdil hovorca okruhu v Algarve, známeho aj pod menom Portimao, pre Autosport. “Ako už Ross Brawn povedal, je to jedna z možností.”

“Zatiaľ nie je nič potvrdené, ale vieme, že tímy sú naklonené k tomu, aby bolo Portugalsko zaradené do kalendára. Pracujeme veľmi tvrdo na tom, aby sme Formulu 1 dostali na našu trať,” pokračuje zástupca pretekárskeho komplexu na juhozápade Portugalska. “Sme alternatívou, o ktorú má každý záujem — či už ide o lokalitu, trať, rozľahlé priestory, ktoré umožnia dodržiavanie väčších vzdialeností, cez klímu, hotely až po mierny dopad pandémie COVIDu-19 na našu krajinu. Rozhodne sa v júli.”

Aj keď máme program na najbližšie dva mesiace jasný, Liberty by nemala zbytočne vyčkávať. Pre tímy je dôležité, aby už na začiatku sezóny vedeli, čo ich vlastne v danom ročníku čaká a ako sa majú pripraviť hlavne po stránke trvácnosti jednotlivých komponentov.

Okruhy ale nie sú výnimkou. S uvoľňujúcimi sa opatreniami v Európe si tiež chcú vyskladať kalendár, kým je ešte o jednotlivé víkendy záujem. Jeden z dvojice šéfov Hockenheimringu Jochen Nerpel práve odkázal, že teraz nie sú schopní niesť akékoľvek finančné riziko. “Nemôžeme s kalendárom niekoľko týždňov vyčkávať, kým dostaneme termín na veľkú cenu,” upozornil.