logo F1online.sk

Bahrajn ponúkol F1, že zaočkuje celý padok

Bahrajn, Sachír
© Twitter/Ferrari
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka1. 3. 2021

Bahrajnské kráľovstvo oznámilo, že plánuje ponúknuť očkovanie na COVID-19 tým, ktorí budú v marci cestovať na predsezónne testy Formuly 1 a následnú veľkú cenu. Formula 1 túto ponuku neplánuje využiť.

Ostrovný štát v Perzskom zálive bude dejiskom jediných predsezónnych testov, ktoré sa uskutočnia od 12. do 14. marca pred úvodnými pretekmi sezóny na Medzinárodnom okruhu v Bahrajne. Veľká cena je na programe od 26. do 28. marca. Pre Formulu 1 to znamená, že značnú časť marca strávi práve v objatí bahrajnskej púšte, čo by mohla byť ideálna príležitosť rovno zaočkovať celý padok oboma dávkami vakcíny.

Bahrajn má momentálne jednu z najvyšších mier preočkovania vo svete, keďže deväť percent populácie k dnešnému dňu dostalo obe dávky vakcíny. Vzhľadom na to, koľko ľudí v rámci F1 príde do krajiny v marci, oznámila, že im všetkým ponúkne očkovanie.

Bahrajn uviedol, že rozšíri svoj očkovací program „na dobrovoľnej báze na veľké podujatia v kráľovstve, kde to časové harmonogramy umožňujú a poskytujú ďalší úžitok účastníkom aj národnému obyvateľstvu,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré priniesol motorsport.com. Do tejto kategórie spadá aj Formula 1.

„Vzhľadom na časový harmonogram tohtoročného podujatia F1, vrátane testov, bude väčšina účastníkov v Bahrajne po obdobie troch týždňov,“ pokračovalo oficiálne stanovisko. „To zase prináša jedinečnú príležitosť poskytnúť ďalšiu ochranu tým, ktorí sa chcú chopiť príležitosti vo forme očkovania (vakcínou Pfizer-BioNTech).“

Bahrajnské ministerstvo zdravotníctva poskytne každému, kto bude klasifikovaný ako účastník pretekov, vakcínu pred príchodom do krajiny, pričom daný človek dostane druhú dávku v čase odchodu z Bahrajnu, tri týždne po prvej fáze očkovania. Avšak, hovorca F1 informoval, že Formula 1 „nemá v pláne sa nechať očkovať ako skupina skôr, ako sa dostane na rad v oficiálnom programe zdravotníckeho systému vo Veľkej Británii.“

Očakáva sa, že túto ponuku nevyužije ani drvivá väčšina tímov, ktoré do Bahrajnu v marci vycestujú.