logo F1online.sk

Horner: Dohoda s Hondou je zárukou zotrvania Red Bullu v F1

Red Bull RB16B
© Red Bull Content Pool
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka23. 2. 2021

Tímový šéf Red Bullu Racing Christian Horner priznal, že keby sa býci nedohodli s Hondou na prevzatí motora, dostalo by to budúcnosť tejto rakúsko-anglickej stajne vo Formule 1 do štádia pochybností.

Red Bull Racing minulý týždeň potvrdil, že dosiahol s Hondou dohodu o prevzatí duševného vlastníctva ohľadom motora. Japonská automobilka definitívne prikývla potom, čo bolo oznámené, že vývoj nového motora bude v úvode sezóny 2022 zmrazený. Tímový šéf RBR Christian Horner priznal, že ak by býci s Hondou nenašli spoločnú reč, budúcnosť Red Bullu vo Formule 1 by bola ohrozená.

„Vždy je ťažké to nejako kvantifikovať, pretože tu máme pouzatvárané isté dohody a máme i záväzky, no naša chuť (pokračovať) by sa zmenšila,“ otvorene hovorí Horner na margo pravdepodobnosti odchodu Red Bullu.

Red Bull používa motory Hondy od roku 2019, keď sa dohodol s japonskou firmou a s Renaultom ukončil spoluprácu. Tímový šéf RBR dal jasne najavo, že býci sa nechceli vrátiť k predchádzajúcemu fungovaniu, a teda, že by boli zákazníkom, ktorý by nasadzoval motor od konkurencie.

„Red Bull je už takmer priveľký na to, aby bol zákazníckym tímom,“ myslí si. „Videli sme, že to nemusí ísť hladko. A samozrejme, rolu zohralo aj to, že ciele našej stajne prebíjajú ambície niektorých zo súčasných dodávateľov,“ pridáva pohľad na aktuálnu situáciu.

„S Hondou sme mali výbornú spoluprácu a aj vzťah celkovo. Je škoda, že sa táto spolupráca bude musieť na konci roka predčasne skončiť. Zažili sme spolu dve úspešné sezóny, ktoré sme si užili. Sme odhodlaní si s Hondou užiť aj posledný spoločný rok v F1 a byť taktiež konkurencieschopní,“ tvrdí Christian Horner.

„Red Bull však prebratím vývoja motora preberá kontrolu za svoju budúcnosť a osud. Taktiež je to poistkou toho, že záväzok RBR ostať v F1 bude v dohľadnej budúcnosti rovnaký ako doteraz.“ Fanúšikovia Formuly 1 sa teda nemusia báť, že by rakúsko-anglický tím v dohľadnej dobe kráľovnú motoršportu opustil.

Býci porazili v posledných pretekoch uplynulej sezóny v Abú Zabí Mercedes a Horner si zaželal, aby bol Red Bull Racing serióznym súperom nemeckej stajne v boji o titul majstra sveta. „Snáď to pôjde čo najskôr. Mercedes bol počas minulého roka veľmi dominantný. Pravdepodobne veľká časť tej DNA je aj v ich aktuálnom monoposte. V Abú Zabí sme ale dokázali, že ich možno poraziť aj na trati, kde ich nikto nezdolal posledných šesť či sedem rokov. Potrebujeme to však robiť na pravidelnejšej báze počas 22 či 23 pretekov.“

„Myslím si, že získavame momentum. Nikto nemá vešteckú guľu, je nemožné predpovedať, čo nastane. Musíme sa sústrediť v konkrétnom čase na dané preteky a získať z nich maximum toho, čo bude možné. Uistíme sa, že urobíme, čo bude v našich silách smerom k novým reguláciám a pravidlám, ktoré prídu v roku 2022. A potom uvidíme. Je nereálne, aby teraz niekto odhadol, čo nás čaká,“ zakončil tímový šéf Red Bullu Racing Christian Horner ohľadom najbližšieho obdobia fungovania rakúsko-anglickej stajne v F1.

Súvisiace články