logo F1online.sk

Horner: Keď Hamilton skončí, Mercedes pôjde po Verstappenovi

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka16. 2. 2021

Christian Horner verí, že vzťah Maxa Verstappena s Red Bullom je dôležitejší ako výkonnostná klauzula, ktorá za istých okolností rozväzuje Holanďanovi ruky. Stále viac totiž silnejú hlasy, že keď Lewis Hamilton skončí, Mercedes sa pokúsi získať práve Verstappena.

Poradca Red Bullu Racing Helmut Marko počas víkendu potvrdil, že kontrakt Maxa Verstappena obsahuje výkonnostnú klauzulu, na základe ktorej môže na konci sezóny slobodne opustiť býkov, ak mu tím nebude schopný dodať monopost, v ktorom bude možné vyhrať majstrovský titul.

Tímový boss Red Bullu Christian Horner priznal, že klauzula skutočne existuje, ale neočakáva, že by došlo k jej uplatneniu, vďaka tomu, že vzťah Verstappena a rakúsko-anglického tímu je naozaj veľmi pevný. Avšak, myslí si, že keď sa Mercedes rozlúči s Lewisom Hamiltonom, nemecká stajňa sa bude snažiť získať práve Verstappena.

„Som si istý, že keď sa Lewis rozhodne skončiť, Max bude na vrchole zoznamu kandidátov Mercedesu,“ hovorí Horner, ktorého slová priniesla spravodajská agentúra PA. „Taktiež majú Georga Russella a ďalších dostupných pilotov.“

„Faktom je, a vždy bude, Maxova výkonnostná klauzula, ktorá je v jeho kontrakte. Ale tak, ako je to so všetkými vecami tohto typu, nie je to o tom, aby sme tu nútili zotrvať jazdca, ktorý chce odísť. Je to skôr o vzťahoch, než o kontraktoch. A zo skúsenosti, téma zmlúv prichádza iba vtedy, keď vznikne nejaký problém.“

„Vzťah s Maxom je veľmi pevný, verí projektu, verí tomu, čo robíme a vidí, aké Red Bull robí investície. Som presvedčený o tom, že nebudeme musieť hovoriť o žiadnych klauzulách. Je to na nás, aby sme mu doručili konkurencieschopné auto,“ uvedomuje si 47-ročný Brit.

Horner absolvoval rozhovor krátko po tom, čo Red Bull potvrdil, že preberie od roku 2022 motorový program Hondy, pričom celý proces by sa mal diať v základni tohto tímu v anglickom Milton Keynes.

Tímový boss RBR si myslí, že dominantný triumf Verstappena v posledných pretekoch minulej sezóny naznačuje, že Verstappen môže Mercedesu robiť problémy i na pravidelnejšej báze.

„V Abú Zabí sme demonštrovali, že Mercedes je možné poraziť i na trati, kde neprehral posledných šesť alebo sedem rokov. Musíme byť schopní dokazovať to v priebehu ročníka. Dostávame sa do formy. Nikto nemá vešteckú guľu, musíme sa len sústrediť na to, aby sme robili všetko, čo bude v našich silách,“ zakončil Christian Horner.

Súvisiace články