logo F1online.skF1online.sk

Horner o zmrazení motorov: Sme dohodnutí na vyrovnaní výkonu

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 2. 2021

Zmrazenie pohonných jednotiek prešlo. Od budúcej sezóny bude vývoj tých súčasných zastavený až do roku 2024, čo by však mohlo viesť k tomu, že celé tri sezóny nebude mať nik možnosť dotiahnuť sa na súperov, ak by náhodou tohtoročný vývoj nezvládol optimálne. Podľa Christiana Hornera sa však takéhoto scenára netreba báť, vraj sa výrobcovia dohodli, že nikoho nenechajú vzadu v prachu.

Riešenie väčších výkonnostných rozdielov medzi motormi najviac zaujímalo Ferrari, ktoré sa po minuloročnom fiasku snaží vrátiť späť na čelo. Tým, že pristúpilo na zmrazenie motorov, si však pod sebou začalo podpiľovať konár, keďže nebude mať toľko času na vývoj. Nuž a o nájdenie istého korektívneho mechanizmu sa snažil aj Red Bull.

Po zasadnutí Komisie Formuly 1 sme však v tomto smere nedostali žiadne informácie. Do pravidiel sa nevkladá žiadna ďalšia stať, ktorá by pojednávala o nejakom vyrovnávaní výkonov pohonných jednotiek.

Christian Horner ale tvrdí, že taká dohoda existuje, aj keď len v neformálnej podobe. “Hoci v pravidlách nie je nič, medzi tímami alebo výrobcami existuje dohoda. Každý podporí Medzinárodnú automobilovú federáciu v riešení situácie, keby to nejaký výrobca nezvládol. V podstate máme záruku, že každý výrobca sa bude touto témou zaoberať, ak sa objaví, hoci to nie je v pravidlách.”

“Nie je to ten ideál, že by to bolo v pravidlách, ale myslím si, že FIA to dáva potrebnú silu na to, aby mohla všetkých zvolať k jednému stolu. To je podľa mňa dôležité a myslím, že všetci tomu porozumeli, hlavne vo vrchných štruktúrach jednotlivých výrobcov,” konštatuje šéf Red Bullu.

Ďalšia otázka v súvislosti s pohonnými jednotkami sa Red Bullu bytostne dotýka. Keďže vývoj bude zakázaný od sezóny 2022, ako bude vyzerať najbližšia zima z pohľadu Red Bullu? Ukončí Honda vývoj v tomto roku, alebo bude pokračovať aj v prvých mesiacoch toho budúceho?

“V roku 2022 zavedieme palivá E10, takže Honda bude stavať nový motor na tomto palive,” vysvetľuje trochu obkročmo Horner. “Motor nám dajú v podstate zároveň so zmrazením a v roku 2022 nám budú asistovať s inštaláciou motorov.”

“Honda bude tento rok fungovať normálne. Formule 1 sú zaviazaní do 31. decembra, pričom počas tohto obdobia budú s naším palivovým partnerom ExxonMobil vyvíjať palivo E10, čo predstavuje najväčšiu zmenu v budúcoročných pravidlách. Rok 2021 bude teda štandardný. Takto o rok pred predsezónnymi testami nám privezú ten motor,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia