logo F1online.skF1online.sk

Šéf motorov Mercedesu priznáva: Máme problémy s pohonnými jednotkami

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 2. 2021

Do štartu predsezónnych testov nám zostáva ešte takmer celý mesiac a v továrňach Mercedesu vraj nevládne úplná spokojnosť. Šéf motorového oddelenia strieborných šípov tvrdí, že pri vývoji pohonných jednotiek motoráreň v Brixworthe narazila na nejeden problém. Znepokojujúce.

Mercedes si za posledné roky úspešne vybudoval povesť tímu, ktorý sa v médiách vždy snažil svoj náskok na konkurenciu bagatelizovať, hoci viac ako len často sa stalo, že hneď na druhý deň súperov rozdrvil na prach. Od nového motorového šéfa Hywela Thomasa, ktorý prevzal túto funkciu po Andym Cowellovi, sme však zatiaľ veľa takto ladených vyjadrení nepočuli, toto je jeho premiéra.

“Objavili sa u nás nejaké problémy s pohonnými jednotkami,” priznal v najnovšom videu Mercedesu Hywel Thomas. “Vieme, že ich máme, no máme rozbehnutých viacero plánov, aby sme tieto problémy odstránili. Som si istý, že na prvé preteky budeme pripravení.”

Minulý rok Mercedes postupoval podľa podobného scenára. Vtedajší motorový boss Andy Cowell tiež priznal, že pri vývoji sa objavili isté problémy. V neskoršej časti sezóny sa dokonca objavili informácie, že keby nebol štart sezóny posunutý až na júl, motory strieborných šípov by prvé preteky ani nemuseli zvládnuť. Odstrániť ich najväčšie nedostatky sa vraj podarilo až počas karantény.

Ak je aspoň niečo pravdy na tom, o čom nás dnes Mercedes informoval, tak bude naozaj dôležité nájdené problémy odstrániť už pred pretekmi v Bahrajne. Počas roka sú totižto úpravy jednotlivých komponentov motora zakázané.

“Tento rok sme museli čeliť ešte ďalším veciam,” pokračoval Thomas. “Máme za sebou prvú zimu, počas ktorej sme museli reagovať na zmenu pravidiel, ktoré obmedzujú čas na dynamometroch. To znamená, že budeme musieť každú jednu hodinu využiť čo najlepšie a zabezpečiť, že všetok ten čas bude strávený produktívne, že sa počas každej hodiny naučíme o výkone a spoľahlivosti pohonnej jednotky.”

“Toto bola tiež prvá zima, počas ktorej pripravujeme len jedno veľké vylepšenie pohonnej jednotky pre celý ročník. Všetok náš výkon tak budeme musieť vložiť do tej prvej pohonnej jednotky, ktorá pôjde na prvé preteky. Po iné roky sme to vedeli rozdeliť do rôznych balíkov pre motory, ktoré sme postupne predstavovali.”

“Čeliac tejto výzve musíme všetko dať dokopy už pred prvými pretekmi a uistiť sa, že to bude spoľahlivé,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia