logo F1online.skF1online.sk

Čo sa dialo po Hamiltonovom potrestaní v Monze?

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2021

Veľká cena Talianska 2020 patrila medzi tie najdivokejšie za posledné roky. Nechýbali červené vlajky, kontroverzné momenty a absolútne senzačné pódium v zložení Gasly – Sainz – Stroll. Po pretekoch rezonovalo aj potrestanie pilota Mercedesu Lewisa Hamiltona, ktorý zašiel do boxov, hoci bola boxová ulička v tom čase uzavretá.

Komisári nemali inú možnosť, než pilota Mercedesu potrestať desaťsekundovým trestom stop-and-go. Avšak než si ho stihol odpykať, vyletel v zákrute Parabolica z trate Charles Leclerc a preteky boli prerušené. V priebehu prerušenia sa Hamilton na svojej kolobežke vydal do miestnosti komisárov. Jeden z nich, Garry Connelly, spomína, čo sa vtedy odohralo.

„Keď sme sa stopercentne presvedčili, že boxová ulička bola uzavretá, varovné svetlá a svetelné panely to avizovali, poukázali sme na príslušné nariadenia a udelili trest,“ vyhlásil Connelly. „Nemali sme na výber. Niečo také nemá rád nikto z nás. Nemáme radi záväzné tresty.“

„V skutočnosti všetci predsedovia komisárov FIA a väčšina ostatných komisárov v F1 so záväznými trestami nesúhlasia, ale sú tam, väčšinou na žiadosť tímov. A tie za tento priestupok vyžadujú trest stop-and-go.“

Connelly sa následne rozpovedal aj o tom, čo sa dialo v miestnosti komisárov po Hamiltonovom príchode.

„Bol veľmi zdvorilý. Opýtal sa nás, za čo sme ho potrestali. Povedali sme mu: ‚Pretože si vošiel do boxov v čase, keď boli uzavreté‘. On na to: ‚Mohli by ste mi to ukázať?‘.“

A tak sme mu ukázali opakované zábery, ukázali sme mu aj palubné zábery z jeho monopostu. Priamo pred ním bol varovný ukazovateľ a za ním hneď ďalší. Na to sa nás opýtal: ‚Ale prečo taký tvrdý trest?‘. Odpovedali sme mu: ‚Bohužiaľ Lewis, takýto trest je pre nás pri tomto priestupku záväzný. Nezostávalo nám nič iné, než ti uložiť tento‘,“ spomína Connelly.

„Síce z toho nebol nadšený, no prijal to a bol veľmi zdvorilý. Potom z miestnosti odišiel. Teraz je jasné, že mal pár poznámok k svojmu tímu, ktorý ho do vysielačky nevaroval,“ hovorí Connelly.

„Bez ohľadu na to, aké tvrdé bolo rozhodnutie, Lewis i tím ho akceptovali. Je to dôkaz toho, že môžete prijať ťažké rozhodnutie, no zároveň akceptovateľné pre tých, ktorých sa týka,“ dodal skúsený komisár.

Súvisiace články

Diskusia