logo F1online.skF1online.sk

Prečo len ročná zmluva? Wolff: Na ďalších sezónach sa dohodneme neskôr

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 2. 2021

Mercedes po dnešnom oznámení o tom, že s Lewisom Hamiltonom našiel dohodu, upresnil, že Hamilton skutočne dostal len ročný kontrakt bez opcie na ďalšiu sezónu. Toto Wolff to zdôvodňuje tým, že v tíme rokovania nechceli naťahovať ešte viac. Rozhovory ohľadom nasledujúcich rokov tak posunuli na neskôr, prebehnú počas tejto sezóny.

Jednoročná zmluva dáva zmysel pre obe strany. Mercedes bude mať rozviazané ruky a Hamilton zatiaľ môže pozorne sledovať, ako bude pokračovať vývoj budúcoročného monopostu, čo sa bude diať vo svete Formuly 1 a na základe toho sa rozhodnúť, čo ďalej.

Wolff sa pred novinárov postavil v pondelok a všetko vysvetlil: “Zhodli sme sa na jednoročnom kontrakte. V prvom rade ide o to, že v roku 2022 príde k významnej zmene pravidiel. Chceli sme vidieť, čo sa bude diať vo svete a v našej spoločnosti.”

“Potom už ale bolo veľmi neskoro,” pokračoval šéf Mercedesu. Dotiahnuť všetko do konca by ešte chvíľu trvalo, a keďže Mercedes chce na začiatku marca predstaviť svoj tím, považoval za vhodné, ak v tom čase bude už nad slnko jasnejšie, kto bude v kokpite.

Keby však bolo viac času, rokovania by pokračovali. “Chceli sme o kontrakte rokovať na konci roka medzi pretekmi v Bahrajne. Nuž a potom sa Lewis necítil dobre. Nakoniec sme začali naše rozhovory len krátko pred Vianocami. Bolo dôležité ich uzavrieť čím skôr. Povedali sme si teda: posuňme rokovania o roku 2022 na neskôr.”

V Hamiltonovom prípade tak ide len o akúsi prechodnú zmluvu na prechodný rok. V lete už budú mať obe strany viac informácií, na základe ktorých sa budú vedieť dohodnúť aj bez toho, aby tápali, čo sa v budúcnosti stane.

“Vo svete je veľa neistoty, čo má dopad aj na to, ako funguje náš šport. Má to vplyv na príjmy, peniaze od televízií či sponzorov. Daimler a Mercedes prechádzajú obrovskou transformáciou smerom k elektrickej mobilite, čo znamená investície,” vysvetľuje Wolff. “Žijeme v úplne inej finančnej realite ako pred pár rokmi.”

“Zároveň sme však vo všetkom zajedno, Lewis a ja, rovnako širšia skupina Mercedesu. Nikdy sme sa v názoroch nerozchádzali. Mali sme len pocit, že bude lepšie podpísať zmluvu na rok 2021, pretože musíme začať pracovať. V roku 2021 si nájdeme čas — tentoraz o čosi skôr —, aby sme sa bavili o budúcnosti. A nemyslím tým iba o roku 2022, ale aj o rokoch potom. Presne to sme chceli dať dokopy prostredníctvom videokonferencií medzi Vianocami a koncom januára.”

Wolff má predsa len v rukáve ešte jeden dôvod, prečo Hamilton dostal len taký krátky kontrakt. “Viete, chceli sme neustále dodávať materiál novinárom, aby z toho cez leto zase mohli spraviť haló,” zasmial sa odľahčujúc rozhovor.

Následne však pokračoval už serióznejšie. Dostalo sa totižto na toľko spomínané právo veta. Keďže Hamilton dostal napokon len jednoročnú zmluvu, tak sa baviť o práve veta na kolegu je fakticky bezpredmetné, no podľa Tota Wolffa sa o ňom v tíme nebavili vôbec.

“Pokiaľ ide o tie špeciálne klauzuly, ktoré sa objavili v médiách, tak neviem, odkiaľ sa vzali, pretože vôbec nie sú pravdivé,” reaguje Wolff. “Čítal som o tom a prišlo mi to zaujímavé, pretože pravda je taká, že ani jednu sekundu rokovaní sme nevenovali právu veta na nejakého konkrétneho pilota. Za posledných osem rokov nás o to (Hamilton) nikdy nežiadal. A vždy je to tímové rozhodnutie.”

“A potom tá druhá klauzula o podieli na príjmoch. To sa objavilo z ničoho nič. Táto špekulácia opäť pláva na vode. Nikdy sme sa o ničom takom nebavili,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia