logo F1online.sk

Jordan: Schumacher mi pred jeho debutom nehanebne klamal

Michael Schumacher
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala7. 2. 2021

Púť Michaela Schumachera vo Formule 1 sa začala v roku 1991 na Veľkej cene Belgicka. Mladý Nemec sa vtedy predviedol v najlepšom svetle, v akom sa azda len predviesť mohol. Možno až na tú jednu lož, ktorou oklamal šéfa tímu Eddieho Jordana…

Krátko pred pretekmi v belgickom Spa musel Jordan narýchlo zháňať náhradného jazdca. Jeho hlavného pilota Bertranda Gachota totižto odsúdili na 18 mesiacov za to, že napadol taxikára.

Mercedes okamžite zbadal príležitosť a rozhodol sa svojho juniora dostať do Formuly 1. Eddiemu Jordanovi za to ponúkol 150-tisíc dolárov. Eddie ponuku prijal a nebanoval. Okrem toho, že si finančne polepšil, dostal aj skvelého pilota. Ten sa v kvalifikácii umiestnil na siedmom mieste, pričom po štarte pretekov sa vyšplhal až na piate. Žiaľ, následne musel kvôli zlyhaniu prevodovky odstúpiť.

Eddie Jordan v podcaste This Sporting Life uznal, že peniaze, ktoré mu zaplatil Mercedes, boli kľúčovým faktorom, prečo Schumachera do tímu vzal. Neboli však jediným, podľa informácií, ktoré sa dostali k tímu, Schumacher predvádzal kvalitné výkony v juniorských šampionátoch a vraj už mal i skúsenosti zo Spa-Francorchamps.

“Nikto z nás toho o ňom veľa nevedel, vtedy sme nemali žiaden Google, na ktorom by sme si ho preklepli,” spomínal Andrew Green, jeden z inžinierov Jordanu a dnes technický riaditeľ Aston Martinu.

Keď teda tím dorazil do Spa, ukázalo sa, že s tými skúsenosťami zo Spa to nebola celkom pravda. Schumi v Ardénskych lesoch ešte nikdy predtým nepretekal…

“On mi klamal, on mi nehanebne klamal,” rozhorčil sa Eddie Jordan. “Predtým, ako sme sa tam vydali, som sa ho pýtal, či už niekedy bol v Spa. Viete, keď sa pilota spýtate — bol si už niekedy v Spa? — tak nechcete, aby vám odpovedal áno, ak tam bol ako turista. Chcete vedieť, či tam bol ako pilot.”

Schumi si jeho otázku šikovne vyložil po svojom a odpovedal kladne. “Predtým však tú trať ani len nevidel. S jeho otcom tam vraj bol niekoľko rokov predtým, keď ešte pretekal v motokárach, ale nikdy na trati nepretekal. Z tohto dôvodu je ešte obdivuhodnejšie, čo v ten víkend dokázal.”

Čo však Jordana nahnevalo oveľa viac, bolo to, že o Schumachera hneď po pretekoch v Belgicku prišiel, hoci bol s Mercedesom dohodnutý, že Schumacher v jeho tíme zostane až do konca sezóny.

Mercedes na túto dohodu veľmi nedbal a nemeckého pretekára vyslal už pred Monzou do Benettonu. Jordan dal celú vec dokonca na súd. Schumachera však kvôli tomu neznenávidel, uvedomoval si, že túto “podpásovku” mu uštedril niekto iný.

“Nebolo to o tom, či ho mám rád alebo nemám. Nemôžem povedať, že by som ho nemal rád,” pokračoval Jordan. “Mal som však pocit, že to bolo veľmi zle vyriešené. Mám však za to, že to spôsobilo AMG, ktoré ho manažovalo. Myslel som si, že boli — vlastne, nechcem do toho zachádzať príliš, už je to dávno za nami a nechcem vyznieť zatrpknuto. Ale jednali so mnou veľmi zle.”

“Ako s tým naložili a ako skrývali zmenu v znení kontraktu, ktorá sa točila okolo jedného slovíčka — ten kontrakt a kontrakt (v angličtine “the contract” a “a contract”, pozn. red.), to bolo podľa mňa falošnícke. Boli to také čachre-machre a stále si to myslím. Nikdy by som také niečo nechcel spraviť a nikdy by som neveril niekomu, kto by sa uchýlil k takej veci,” dodal.

Súvisiace články