logo F1online.sk

Jordan: Nikto ma nechcel zamestnať, tak som sa zamestnal sám

Alain Prost a Eddie Jordan
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 2. 2021

Jeho názor je málokedy konvenčný a jeho slová málokedy diplomatické. Dnes 72-ročný Eddie Jordan má povesť nekompromisného tlčhubu, ktorý si už za svoje vyjadrenia znepriatelil už hádam všetky fanúšikovské tábory. Vo Formule 1 síce nepôsobí už pätnásť rokov, no stále je osobnosťou, ktorú novinári radi vyhľadávajú. Od Eddieho totiž budete zakaždým počuť niečo zaujímavé.

Jordan si začiatkom 80. rokov založil vlastný pretekársky tím, s ktorým to časom dotiahol až do Formuly 1. Ako sám hovorí, veľmi túžil v tejto sfére pôsobiť, no nikto mu nebol ochotný dať prácu. A tak sa rozhodol, že si pomôže sám a založil vlastnú stajňu. Súčasný Aston Martin je vlastne jedným z dedičov Jordanu.

„Dôvod, prečo som sa rozhodol založiť Jordan Grand Prix bolo, že by som sa nikde inde nezamestnal,“ povedal pre The Race Eddie Jordan. „Jediný človek, ktorý by ma zamestnal, som bol ja sám. Je to trochu trpké, no nikdy som nedostal ponuku viesť tím Formuly 1 aj keď si myslím, že by som to zvládol.“

Skrz britskú Formulu 3 a Formulu 3000 sa Jordan pred sezónou 1991 rozhodol pre prestup do najvyššej motoristickej triedy. Bol to ďalší klasický garážový tím, jednu sedačku obsadil skúsený Andrea de Cesaris, v druhej sa striedali nováčikovia. Svoju premiéru si v tom roku s Jordanom odbil aj Michael Schumacher.

Eddie tak napodobnil mnohých svojich predchodcov, ktorých bolo na ostrovoch naozaj neúrekom. Za 30 rokov sa však Formula 1 veľmi zmenila a Jordan sám priznáva, že dnes už by takéhoto projektu nešiel.

„Nie, nešiel by som do toho,“ vyhlásil rodák z Dublinu. „Dnes je to veľmi odlišné. Nie je to horšie, ani lepšie, je to skrátka iné. Stal sa z toho obrovsky korporátny a veľmi inštitucionalizovaný šport.“

„Chce to veľmi kvalifikovaného a rozumného človeka. Už nevidíte štýl ľudí, akými boli Ron Dennis, Frank Williams alebo ja. A mohol by som pokračovať menami Ken Tyrrell, Jackie Stewart alebo Tom Walkinshaw. Boli jazdci, ktorí sa stali majiteľmi tímu. Inými slovami, boli to vaše peniaze a vaše riziko,“ hovorí Jordan.

„Ak vám Bernie dal dosť peňazí, udržali ste sa pri živote, ak nie, začali problémy.“

Jeho tím strávil vo Formule 1 pekných pár rokov. Ikonické partnerstvo s Benson & Hedges stvorilo slávne žlté lakovanie, s ktorým si Jordana fanúšikovia spájajú najviac. Eddie môže s radosťou spomínať na štyri víťazstvá vo veľkej cene a krásne tretie miesto v pohári konštruktérov v roku 1999. Avšak k najväčším úspechom Williamsu, McLarenu či Tyrrellu sa však nepriblížil.

„Nechcem z toho obviňovať peniaze, pretože koniec koncov sme nejaké peniaze mali,“ priznáva po rokoch Eddie. „Myslím si však, že sme si počínali dobre. Užíval som si skutočnosť, že som nemal nikoho alebo som nechcel nikoho, kto by mi hovoril, čo mám robiť.“

„Musím však veriť, že pre mňa to bola tá správna cesta,“ dodal Jordan.

Súvisiace články