logo F1online.sk

McLaren: Získavame jazdca extra-triedy

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl31. 1. 2021

McLaren bude mať v sezóne 2021 jednu z najzaujímavejších jazdeckých dvojíc. K stále sa zlepšujúcemu Landovi Norrisovi pribudne sedemnásobný víťaz pretekov Daniel Ricciardo. Bude práve príchod Austrálčana ďalším krokom v návrate britského tímu na vrchol?

Papájoví zažili najlepšiu sezónu od roku 2012 aj vďaka konzistentnosti svojich jazdcov. Výkony Carlosa Sainza a Landa Norrisa zohrali veľkú rolu v tom, že McLaren v záverečnom účtovaní preskočil Racing Point i Renault a skončil na fantastickom treťom mieste.

V tomto kontexte by na prvý pohľad mohlo aj trochu mrzieť, že kontinuita nepokračuje a Carlos Sainz odchádza do Ferrari. „Carlos za sebou necháva dieru. Odviedol skvelú prácu, úžasne sa s ním spolupracovalo. Je veľmi vyspelý a vždy podá dobrý výkon aj vtedy, ak okolnosti hrajú proti nemu, čo ukázal napríklad v pretekoch v Turecku. Bude nám chýbať, jeho odchodom trochu strácame kontinuitu,“ povedal technický riaditeľ James Key pre podcast F1 Nation. Jeden z čelných predstaviteľov McLarenu však jedným dychom prešiel na optimistickú vlnu.

„Za odchádzajúceho Carlosa sme však získali fantastického pilota. S Danielom som už pracoval a poznám ho. Prinesie nám nové názory a nový pohľad na veci, z čoho sa teším,“ vyhlásil James Key, ktorý s Danielom Ricciardom spolupracoval ešte v Toro Rosso, čiže v terajšom AlphaTauri.

Čo môže Austrálčan priniesť do McLarenu a aké sú jeho najsilnejšie stránky? „Na Danielovi vidieť, cítiť a počuť odhodlanie a rozhodnosť. Vidíte to na jeho manévroch na trati, cítite z reči tela a počujete z tímového rádia. Získavame víťaza pretekov, ktorý nám môže pomôcť svojimi bohatými skúsenosťami.“

Daniel Ricciardo sa počas dvoch rokov v Renaulte trochu vytratil z najvyšších priečok, až v závere svojho pôsobenia vo francúzskom tíme sa dočkal pódia. Stále je však považovaný za pilota z absolútnej špičky F1. Napríklad športový riaditeľ Renaultu Alan Permane zaradil Ricciarda medzi top štvorku súčasných jazdcov spolu s Lewisom Hamiltonom, Charlesom Leclercom a Maxom Verstappenom.

„Daniel predstavuje extra-triedu a patrí k špičke. Je to jeden z jazdcov, ktorí by si mohli sadnúť do akéhokoľvek top tímu, a podávali by tam adekvátne výkony. My sa chceme stať top tímom a verím, že aj vďaka Danielovi urobíme väčší krok smerom k splneniu tohto cieľa,“ hovorí James Key.

Tretia sezóna v F1 čaká na Landa Norrisa, ktorý už nebude mať nálepku mladíka a nováčika. Mladý Brit sa však neustále zlepšuje a v McLarene si ho považujú veľmi vysoko. „Lando mal skvelý prvý rok. V druhom z neho vyžarovalo viac sebadôvery, či už vo vzťahu k svojim schopnostiam, alebo k autu. Súčasné monoposty sú technicky veľmi komplikované z pohľadu motorových režimov, nastavenia či pneumatík. Treba sa učiť, a Lando sa učí rýchlo, vie sa lepšie rozhodovať a spolupracovať s inžiniermi. Jeho najlepšími pretekmi boli zrejme hneď tie prvé v Rakúsku, pódium bolo fantastické. Mal však viacero veľmi dobrých víkendov,“ uzavrel James Key.