logo F1online.sk

Williamsu by pomohla Honda, myslí si Čandhok

George Russell
© George Russell/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2020

Príčinu zhoršujúcich sa výsledkov Williamsu sa vybralo hľadať už veľa osobností Formuly 1. Pridáva sa k nim aj bývalý pretekár Karun Čandhok, ktorý má zato, že vedenie v Grove zlyhalo, keď nevynaložilo dostatočné úsilie pri rokovaniach s Hondou ako ich potenciálnym dodávateľom motorov.

Tím Franka Williamsa vystriedal počas svojho pôsobenia v F1 veľa pohonných jednotiek, no posledná skutočne úspešná spolupráca bola s automobilkou BMW, ktorá tímu dodávala agregáty do roku 2005. To bolo zároveň aj posledné obdobie, keď sa Williams dostal do boja o titul; v roku 2003 stratil na Ferrari len štrnásť bodov.

Odvtedy mal Williams pod kapotou motory Cosworthu, Toyoty, Renaultu, no a v turboére Mercedesu. Na konci roka 2017 sa núkalo ďalšie partnerstvo s Hondou, s ktorou sa práve rozviedol nespokojný McLaren. Podľa Čandhoka bol tento moment začiatkom naozaj strmého úpadku Williamsu.

“Je fascinujúce, koľko článkov o rôznych veciach, ktoré mohol Williams spraviť inak, som videl za posledné týždne,” hovorí reportér Sky Sports Karun Čandhok. “Počnúc tým, že nechceli pustiť Adriana Neweyho až po zhoršenie vzťahov s BMW. Ale tieto veci sú už dávno za nami.”

Podľa bývalého pretekára HRT sa netreba pozerať až tak ďaleko do minulosti, aby sme našli dôvod, ktorý oveľa významnejším dielom prispel k postupnému úpadku tímu. “Je ním dohoda s Hondou.”

“Asi by to nikdy verejne nepriznali, ale myslím si, že keď sa rozprávajú o tom, čo mohli spraviť lepšie, tak podľa mňa hovoria o Honde. V tomto smere mali byť podľa mňa aktívnejší,” zareagoval Čandhok. “Len sa pozrite, ako dobre to dopadlo v prípade Red Bullu.”

Honda plánovala preinvestovať nemalé prostriedky, ktoré by Williamsu priniesli väčší úžitok ako akékoľvek sponzorské. “Všetci sme mali zato, že sa Honda po istom čase zlepší. Treba však s nimi pracovať, keďže oni majú inú kultúru. V prípade McLarenu to nezafungovalo, ale Red Bullu sa podarilo vydolovať ich skrytý potenciál.”

“Viem, že po vojne je každý generál, ale bolo by zaujímavé vedieť, či by kombinácia Williamsu a Hondy vypálila rovnako ako v prípade Red Bullu,” zamýšľa sa a zaraz dodáva: “Minimálne by Honda investovala do ich programu a pomohla ho vystavať.”

Súvisiace články