logo F1online.skF1online.sk

Red Bull mal o Vettela záujem, no už bolo neskoro, priznal Marko

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2021

Ak by sa Sebastianovi Vettelovi nepodarilo dostať do Aston Martinu, vo Formule 1 by skončil. Taký je pohľad značnej časti fanúšikov, no je pravdivý? Podľa najnovšieho rozhovoru s Helmutom Markom to nie je celkom tak. Prezradil totiž, že Red Bull mal o služby štvornásobného majstra sveta záujem, čoho dôkazom majú byť rady Helmuta Marka zo začiatku sezóny.

Športový poradca Red Bullu Vettelovi v úvode sezóny radil, aby sa nikam nehrnul a radšej si doprial rok voľna. Až doteraz však nevysvetlil, prečo svojmu niekdajšiemu zverencovi odporučil práve dočasný odchod z Formuly 1. Neznie to ako zrovna najlepšia rada, keď si uvedomíme, že vrátiť sa do kráľovnej motoršportu je po akokoľvek dlhej prestávke dosť obtiažne.

Helmut Marko teraz vysvetlil svoje slová. Spýtal sa ho na ne F1-insider.com. “Bolo zrejmé, že Sebastiana čaká ďalšia náročná sezóna s Ferrari. Nechcel som, aby konal unáhlene, ale aby počkal.”

“Bolo mi totiž jasné, že v roku 2022 sa prestupový trh úplne zmení. Napríklad som si bol istý tým, že v Mercedese bude v tom čase voľná sedačka. Ale nie iba tam,” hovorí 77-ročný rodák z Grazu.

Znamená to, že Marko mu to odporúčal aj kvôli Red Bullu? “Vo všeobecnosti som Sebastianovi radil, aby si vzal voľno. Ale zahrnul som do toho aj Red Bull. Chcel som, aby bol v správny čas stále na prestupovom trhu, aby mohol spraviť to najlepšie rozhodnutie. Čo je najdôležitejšie, nechcel som, aby sa štvornásobný majster sveta lúčil s Formulou 1 takto. Nie ako priateľ a tiež nie ako človek z Red Bullu.”

“Keď mu Ferrari oznámilo tie správy, tak sme preňho pre rok 2021 nemali miesto. V tom čase sme predpokladali, že sa situácia ohľadom Alexa Albona vyvinie priaznivo a bude môcť pretekať po boku Maxa Verstappena aj v roku 2021. Presne to som povedal i Sebastianovi. Žiaľ, zmýlili sme sa,” pokračuje vo vysvetľovaní toho, prečo sa Vettelovi spočiatku miesto neušlo. “Keď sme museli zasiahnuť, Sebastian už nebol k dispozícii, pretože sa upísal Aston Martinu. Sergio Pérez bol preto logickou voľbou.”

Sebastian Vettel bol v pravidelnom kontakte s Helmutom Markom a pýtal si jeho rady. Ešte predtým, ako sme my niečo oficiálne vedeli, Markovi prezradil, že odchádza do Aston Martinu.

Marko jeho rozhodnutie chápe, hoci si myslí, že k pódiám a víťazstvám by mal bližšie doma u červených býkov. “Aston Martin je veľmi lákavý. Ich meno je kultové, úzka spolupráca s Mercedesom vyzerá sľubne i zo športovej perspektívy. Chápem to, aj keď ja osobne by som vyčkal.”

“Dúfam, že nájde svoju stratenú formu. Aj on sám vie, že posledné dva roky neboli jeho najlepšie, nech to už bolo z akéhokoľvek dôvodu. Nemyslím si však, že by nás dokázal nejako ohroziť, jeho (nová) stajňa bola v roku 2020 až príliš ďaleko za nami. A to aj napriek faktu, že Pérez bol extrémne silný, hlavne v druhej polovici sezóny. Aj keby bol Sebastian v každých pretekoch v top forme, ako pilot nemôže vykompenzovať stratu, ktorú má ich tím na ten náš. Ale možno sa mýlim,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia