logo F1online.sk

Eddie Jordan by sa s Hamiltonom toľko nenaťahoval: Ukázal by som mu dvere

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 1. 2021

Už je to vyše päť mesiacov, čo sme z úst Tota Wolffa prvýkrát počuli, že rokovania ohľadom nového kontraktu Lewisa Hamiltona by mali byť skôr formalitou ako vážnym súbojom o podmienky zmluvy. Vec sa však má tak, že výsledky rokovaní stále nemáme. Tradične dobre informovaný Eddie Jordan hlási, že jablkom sváru majú byť požiadavky britského pretekára. Požiadavky, na ktoré by Jordan nepristúpil — vraj by Hamiltonovi radšej ukázal dvere.

Eddiemu Jordanovi sa v minulosti podarilo predpovedať viacero nečakaných udalostí vo svete Formuly 1. Avizoval návrat Michaela Schumachera do Formuly 1, jeho odchod do dôchodku v roku 2012 či prestup Lewisa Hamiltona z McLarenu do Mercedesu.

Na jeseň začal hovoriť o tom, že petrochemický gigant Ineos prevezme časť tímu Mercedesu. To sa napokon splnilo, keď Ineos dostal tretinový podiel, hoci pripomeňme aj to, že podľa Jordanovej predpovede mal Toto Wolff odísť z pozície šéfa tímu. Avšak, vzhľadom na to, že k predĺženiu zmluvy Tota Wolffa došlo až o niekoľko mesiacov neskôr a Viedenčan priznal, že hľadá svojho nástupcu, nešlo vôbec o zlý odhad.

“Mám skvelé zdroje, na ktoré sa môžem stopercentne spoľahnúť, a zdravý rozum,” vysvetľuje svoj recept Eddie Jordan, ktorého sa na ďalšiu dávku zákulisných informácií spýtal nemecký F1-insider.com. “Stále mám veľmi dobré kontakty, pravidelne telefonujem s Berniem Ecclestonom a ďalšími.”

Čo sa teda dozvedel ohľadom novej zmluvy Lewisa Hamiltona? Špekulácie sme už počuli všelijaké. “Jednotlivé strany zrejme nesúhlasia s podmienkami. Počul som len to, že Lewis chce viac peňazí, než koľko je Mercedes ochotný zaplatiť. Ide aj o delenie si príjmov tímu a mocenské vplyvy v Mercedese.”

Talianske médiá už dávnejšie tvrdili, že Hamilton chce okrem 50 miliónov dolárov aj desať percent tímových prize money v prípade, ak stajňa vyhrá ďalší titul, a k tomu vplyvnejšie postavenie v rámci Mercedesu, konkrétne v elektrickej divízii. Všetko sedí s vyjadreniami Eddieho Jordana, hoci doplňme aj to, že hovorca Mercedesu poprel, že by pri rokovaniach robili problémy peniaze. Vraj ide o “čistú fikciu”.

Eddie Jordan v tejto veci zastáva jasný postoj. “Ak by som bol šéfom Daimleru, ukázal by som mu dvere: Buď budeš jazdiť podľa našich podmienok, alebo môžeš odísť.”

“Povedal by som mu to isté, čo Bernie Ecclestone povedal po smrti Ayrtona Sennu. Hoci bol Bernie šokovaný a ako všetci ostatní smutný, bol prvý, kto sa dal dokopy a povedal: ‘Prestaňte vzlykať, každý je nahraditeľný.’ Lewis by si to mal tiež uvedomiť,” zdôraznil Jordan, pri ktorého slovách by sme nemali zabudnúť na Georga Russella poškuľujúceho po štartovacích blokoch Mercedesu.

Rozbehnutý 72-ročný Ír sa vzápätí pozrel i na situáciu v Aston Martine, ktorý sa aj v reakcii na prehováranie Berniem Ecclestonom rozlúčil so Sergiom Pérezom a prichýlil Sebastiana Vettela.

V tomto bode Jordan s “lobistom” Ecclestonom nesúhlasí, Aston Martin vraj nemal hodiť záchranné koleso kariére Sebastiana Vettela. “Mám ho veľmi rád, ale myslím si, že Aston Martin spravil chybu, keď s ním podpísal zmluvu. Posledné dva roky, keď vo Ferrari stál zoči-voči Charlesovi Leclercovi, boli mizerné. Neviem, prečo pôsobil tak zle, veď vyhral štyri tituly majstra sveta. Ja si myslím, že už je za zenitom. Ja by som si nechal Péreza.”

V Aston Martine sa zrejme budú biť dvaja piloti, ktorých Jordan nevníma ako špičku v štartovom poli. “Lance je ako také čarovné vrecko. Nikdy neviete, čo z neho vylezie. Niekedy jazdí dobre, niekedy extrémne slabo. Je všetko možné len nie konzistentný.”

Na chybe Lawrenca Strolla zarobil Red Bull, myslí si Jordan: “S Pérezom získal Red Bull top pilota. Nik si nemyslí, že by bol taký rýchly ako Max Verstappen, ostatne, to nikto nie je. Pérez je však skvelý pilot, ktorý splní, čo od neho Red Bull očakáva, a to hlavne v pretekoch; byť dostatočne blízko pri Maxovi, aby na Mercedes vyvíjali tlak až dve autá. Jeho predchodca Alex Albon to nikdy nedokázal.”

Súvisiace články