logo F1online.sk

Zahrávať sa s Hamiltonom ako Rosberg? O to Bottas nemá záujem

Valtteri Bottas a Lewis Hamilton
© Mercedes
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka16. 1. 2021

Valtteri Bottas ubezpečuje, že nemá v úmysle sa v Mercedese dostávať pod kožu Lewisovi Hamiltonovi rovnakým spôsobom, ako to svojho času robil nemecký pilot Nico Rosberg.

Napätie, ktoré v minulosti vznikalo medzi Lewisom Hamiltonom a Nicom Rosbergom, prispelo k tomu, že garáž Mercedesu bola rozdelená. Nemec sa rôznymi psychologickými hrami dostával Hamiltonovi do hlavy. V konečnom dôsledku mu to prinieslo úspech, v roku 2016 sa dnes už bývalý jazdec F1 stal majstrom sveta. „Cez tvrdú prácu, bolesť a obete. Toto bol môj cieľ a teraz som ho dosiahol,“ povedal vtedy.

Bottas prišiel do Mercedesu ako náhrada za Rosberga z Williamsu a svojou prítomnosťou pomohol do tímu prinavrátiť spoluprácu a atmosféru. Samozrejme treba dodať, že odkedy Fín prišiel do nemeckého tímu a pôsobil ako akýsi udržiavateľ mieru, Hamilton získaval svetové tituly.

Práve Britov úspech spôsobuje, že sa množia komentáre na adresu pokojného Fína. Ľudia ho vyzývajú, aby vystúpil zo svojho tieňa a možno aj využil niečo z niekdajších taktík Nica Rosberga. V rozhovore pre Autosport ale Bottas povedal, že by podobné konanie vnímal ako stratu času.

„Samozrejme, vieme jazdiť tvrdo, ale vieme napätie nechať na trati. A vieme, že ak budeme spolupracovať, nakoniec z toho bude profitovať tím,“ tvrdí Bottas. „Nebude tu žiadne falšovanie alebo skrývanie údajov. Ani nič iné. Tímový duch je v našom športe podceňovaný. Myslím si, že je dôležité, aby sme si motiváciu udržali na vysokej úrovni a nemali konflikty.“

„Samozrejme, sú ľudia, ktorí navrhujú, aby som sa zmenil a správal sa ako Nico Rosberg. Ale ja nie som Nico Rosberg. Uprednostňujem hovoriť výkonmi na trati a pretekať férovo. Taktiež som mal možnosť spoznať Lewisa a viem, že keby sa s ním začnem zahrávať, nič z toho nezískam,“ približuje svoj pohľad Valtteri Bottas.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že aj v roku 2021 uvidíme Mercedes, ktorého jazdci budú ťahať za jeden povraz. „Psychologické hry by preňho mohli byť otravné, ale bolo by to plytvanie mojej energie. Myslím si, že by ho to len viac naštvalo a jazdil by rýchlejšie. Chcem vyhrávať po svojom, to je môj cieľ,“ zakončil.

Súvisiace články