logo F1online.sk

Russell nechce premýšľať nad tým, kedy sa dostane do Mercedesu

George Russell
© Mercedes
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka14. 1. 2021

George Russell je dozaista jedným z kandidátov na miesto v Mercedese na rok 2022. Hlasy, že by do najlepšieho tímu súčasnej F1 mohol čoskoro prestúpiť, začali silnieť po Veľkej cene Sachíru, kde štartoval namiesto Lewisa Hamiltona. Russell tieto hlasy z hlavy rýchlo vypustil, uvedomuje si totiž, že vo Formule 1 môžu v okamihu začať hovoriť niečo iné.

Russell predviedol na druhých pretekoch v Bahrajne fantastický výkon a, bez zbytočného preháňania, hovoril o ňom celý motoristický svet. Tento Brit má všetko, čo by mal mať pilot, ktorý chce byť úspešný. A aj keď je aktuálne súčasťou Williamsu, jeho meno ostáva spájané s Mercedesom, ktorý si ho na diaľku vychováva.

George Russell však na sezónu 2021 nedostal žiadne úlohy, po ktorých splnení by ho mal Mercedes označiť za súceho na jeden z kokpitov strieborných šípov.

„Nepovedali mi, čo mám spraviť. V tomto momente sa snažím preukázať rešpekt celému Williamsu a pokúsim sa odovzdať tomuto tímu maximum, ako to oni robili v posledných dvoch rokoch pre mňa,“ povedal pre portál motorsport.com pokračujúc v duchu myšlienky, podľa ktorej si vo Formule 1 len taký dobrý, aké dobré boli tvoje posledné preteky. „Nerád rozmýšľam nad budúcnosťou. V tomto športe sa veci menia neuveriteľne rýchlo. To, ako vás vnímajú ľudia, či vaša reputácia, sa môže zmeniť naozaj zo dňa na deň. Rovnako tak môžu do hry zasiahnuť externé faktory.“

Pekným príkladom je, ako si Russell donedávna ani nevedel predstaviť, že by sa do Mercedesu posadil tak skoro. Predchádzajúce vedenie stajne ho nechcelo pustiť ani v prípade, ak by sa uvoľnilo miesto v tíme strieborných šípov. Avšak, zrazu bolo všetko inak.

„Nikto by nepredpovedal to, čo sa stalo. Keby mi niekto v polovici sezóny povedal, že budem viesť preteky, že by som ich mal vyhrať a vyštartoval by som vpredu, nemyslel by som si, že by to bolo možné. Ani by mi len nenapadlo, že dostanem v Mercedese šancu z pozície rezervného jazdca.“ Nakoniec sme Russella v Mercedese videli, keď počas Hamiltonovej absencie naznačil svoj potenciál na VC Sachíru.

„Riešili sme to aj v minulosti a toto bolo tabu. Našťastie, noví majitelia boli tomu otvorení, chceli mi dať túto príležitosť. Možno chceli vidieť, čo dokážem,“ hovorí Russell o tom, ako dočasne vymenil Williams za Mercedes.

Následne sa zastavil aj pri zastávke boxoch, ktorá ho stála vytúžený triumf. Jeden by však povedal, že vďaka nej si získal srdcia fanúšikov ešte väčšmi, než keby suverénne vyhral. Drvivá časť z nich s ním súcitila.

„Nezožiera ma to, pretože tie preteky vnímam takmer ako víťazstvo potom, čo všetko sa udialo. Snažím sa hovoriť si to, aby som sa dostal cez sklamanie z toho, že som o ne prišiel. Myslím si, že to fiasko pri pitstope mi dalo šancu ukázať, čo dokážem aj vo veľmi ťažkých podmienkach, keď ste pod veľkým tlakom.“

„Mali sme to dobre rozbehnuté a naozaj pod kontrolou, keď tu zrazu som sa ocitol na piatom mieste, predo mnou môj tímový kolega v rovnakom aute ako ja, a o ktorom som vedel, že ho bude poriadne ťažké predbehnúť,“ zakončil mladý Brit.