logo F1online.sk

Sainza otravovali narážky na to, či neľutuje prestup do Ferrari

Carlos Sainz
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala12. 1. 2021

Spravil Carlos Sainz dobre, keď sa rozhodol prestúpiť do Ferrari? Zodpovedať túto otázku sa v minulom roku snažili Sainzovi súperi, padok, novinári i fanúšikovia. Mizerná sezóna z pohľadu Ferrari viacerých presvedčila o tom, že Španielovi by bolo lepšie, keby zostal v zlepšujúcom sa McLarene. Sainz priznáva, že takéto úvahy ho v minulom roku dosť štvali.

Carlos Sainz podpísal zmluvu s Ferrari ešte na jar. Dozvedeli sme sa o nej len pár hodín potom, čo Ferrari oznámilo, že sa ku koncu sezóny rozlúči so Sebastianom Vettelom, no čo je dôležitejšie, niekoľko týždňov predtým, ako monoposty vyrazili do prvého tréningu sezóny.

Napokon sa ukázalo, že Sainzova voľba nebola najšťastnejšia; Ferrari spadlo hlboko do stredu poľa a nemalo problémy len s výkonnosťou auta, kým McLaren sa postupne prepracúval na tretiu priečku v Pohári konštruktérov.

V rozhovore pre Autosport Carlos Sainz uznal, že neustále otázky, či niečo neľutuje, ho frustrovali. “Určite to bolo trochu otravné, pretože všetci naznačovali, že Ferrari bude zlé aj v roku 2021. Vo Formule 1 však nikdy neviete.”

“V roku 2020, samozrejme, spravili krok vzad a ako prví si to aj priznali, boli veľmi sebakritickí. Ľudia však už boli presvedčení o tom, že aj rok 2021 bude trápením,” reaguje rodák z Madridu.

Pretekať vo Ferrari je snom každého pilota. V Sainzov prospech však nehovorí len táto skutočnosť, ale nahráva mu aj blížiaca sa technická revolúcia, ktorá by mohla poradie v štartovom poli premiešať.

“Mám dvojročnú zmluvu s Ferrari a v roku 2022 príde obrovská zmena v pravidlách. Sezóna 2021 bude preto oveľa menej dôležitá, než si ľudia myslia,” pokračuje. “Navyše, nikdy neviete, či sa Ferrari nerozbehne a nebude mať dobrý rok 2021. Ľudia z toho, že ročník 2020 bol strašný, vyvodili, že taký bude aj 2021. Vtedy ma to otravovalo, ale udržal som si chladnú hlavu. Nikdy som nepovedal nič, čo by som ľutoval. Za to som rád.”

Odhliadnuc od posledných pretekov v Abú Zabí sa Ferrari ku koncu roka skutočne pozviechalo, resp. aspoň Leclercova polovica garáže. Sainz toto zlepšenie registroval, a preto vstupuje do sezóny 2021 optimisticky.

“Vyzerá to dobre, hoci som v ich aute ešte nemohol jazdiť a zatiaľ neviem, čo presne pomenili. Vyzerá to o trochu lepšie a ja som rád, že sa posúvajú vpred. Vždy som hovoril, že ak nejaký tím dokáže vo Formule 1 rýchlo otočiť kormidlom, tak je to Ferrari,” dodáva Španiel. “Áno, aj Mercedes to dokáže, ale Ferrari je v tom vďaka svojej histórii, ľuďom a zdrojom, ktoré majú, ešte lepšie než všetci ostatní.”