logo F1online.sk

F1 zverejnila nový kalendár pre rok 2021

Na štarte VC Veľkej Británie 2020
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala12. 1. 2021

Avizované zmeny v kalendári sú realitou. Formula 1 v utorok ráno predstavila aktualizovaný harmonogram pre sezónu 2021, čím potvrdila úpravy, o ktorých sa predbežne hovorilo. Sezónu 2021 otvorí Bahrajn.

Veľká cena Austrálie sa v pôvodnom marcovom termíne neuskutoční, namiesto toho sa ju podarilo presunúť do druhej polovice ročníka. Brazílske preteky sa preto uskutočnia o týždeň skôr, ako bolo pôvodne naplánované, a ukončia sériu deviatich pretekov v priebehu jedenástich týždňov.

Po Bahrajne nevycestujeme do Číny. Formula 1 vo svojom vyhlásení uvádza, že sa tak stane kvôli problémom s logistikou, ktoré spôsobujú obmedzenia v medzinárodnej preprave do krajiny. Namiesto nej zavítame do talianskej Imoly.

Veľká cena Číny nebola zrušená, len odložená na neurčito. Avšak, nevyzerá to s ňou ružovo, pretože v kalendári už je 23 podujatí, čo bol cieľ Liberty Media, a v druhej polovici sezóny už nie je miesto.

Formula 1 zatiaľ nepotvrdila, ktorá veľká cena sa uskutoční namiesto Vietnamu, hoci vo všeobecnosti sa očakáva, že to bude Portugalsko. Viac správ v tomto smere vedenie sľubuje “v pravý čas”.

Všetky zmeny ešte musí schváliť Svetová motoristická rada FIA.

“Formula 1 zažíva rušný štart do nového roka. Teší nás, že sa počet pretekov pre túto sezónu nemení,” hovorí Stefano Domenicali, nový výkonný riaditeľ Formuly 1. “Pandémia nám zatiaľ neumožnila vrátiť naše životy do normálu, ale v roku 2020 sme ako prvý medzinárodný šport ukázali, že vieme pretekať aj bezpečne. Pre túto sezónu máme pripravené plány, ktoré chceme zrealizovať.”

“Skvelou správou je, že sme sa už dokázali dohodnúť na presune Veľkej ceny Austrálie do novembra. Aj naďalej pracujeme s našimi čínskymi kolegami na tom, aby sme v prípade, že dôjde k nejakej zmene, u nich mohli pretekať.”

“Veľmi nás teší, že môžeme potvrdiť návrat Imoly. Viem, že sa naši fanúšikovia budú po zimnej prestávke tešiť na nové úvodné podujatie roka v Bahrajne. Je pravdou, že sa situácia okolo vírusu mení, ale z poslednej sezóny máme skúsenosti, aby sme sa v tomto roku situácii prispôsobili,” doplnil Domenicali.

Súvisiace články