logo F1online.sk

Sainz o svojom prestupe: McLaren je Barcelona, Ferrari zas Real Madrid

Carlos Sainz na webe Ferrari
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala9. 1. 2021

Z pohľadu historických úspechov sa Carlosovi Sainzovi podaril prestup medzi dvoma najúspešnejšími tímami Formuly 1; medzi McLarenom a Ferrari, ktorých podľa neho vo futbalovej terminológii možno prirovnať k Barcelone a Realu Madrid. Je na to patrične hrdý, no na druhej strane si uvedomuje, že na tróne momentálne sedí Mercedes, súčasný Bayern Mníchov.

Carlos Sainz ako rodák zo španielskeho hlavného mesta je, prirodzene, veľkým fanúšikom bieleho baletu. V rozhovore pre španielske noviny AS sa preto nevyhol tejto futbalovej analógii.

Po otázke, či možno súčasné Ferrari prirovnať k Realu Madrid, 13-násobnému víťazovi Ligy majstrov, Sainz prikývol. “Dá sa to aj tak povedať. McLaren je však Barcelona, ďalší veľmi dobrý tím, v ktorom sa môžete ocitnúť,” hneď doplnil.

“Nedá sa ich porovnávať, pretože oba si prechádzajú fázou prestavby, aby sa v budúcnosti pokúsili zosadiť z trónu Mercedes. Ale sú to dva najlepšie tímy v histórii. Keď prestupujete z jedného do druhého, znamená to, že vo Formule 1 robíte niečo správne,” myslí si Španiel, ktorý v Monze takmer zaknihoval svoje prvé kariérne víťazstvo.

Sainzove roky v McLarene sa vyznačovali harmonickou, ba až priateľskou atmosférou v tíme. Spolu s Landom Norrisom vytvorili skvelú jazdeckú dvojicu. Na jednej strane k tomu prispeli povahové charakteristiky Sainza s Norrisom, na druhej aj fakt, že McLaren momentálne nebojuje o víťazstvá.

Vo Ferrari bude tlak väčší, ciele ambicióznejšie a interná rivalita tiež naberie na sile. Sainz je aj napriek tomu presvedčený, že sa mu vo Ferrari podarí zopakovať scenár z McLarenu.

“Podarilo sa mi to v McLarene, to znamená, že to môžem spraviť aj vo Ferrari,” vysvetľuje Sainz. “Keď sa mi podarilo vytvoriť dobrý tím a dobrú atmosféru v McLarene, prečo nie vo Ferrari? Dá sa to.”

“Mám rád ich ľudí, mám rád Mattiu a páči sa mi, čo tam vidím, o čom sa bavíme. Nezaváhal som, keď prišlo na moment podpísania kontraktu, keď bolo treba spraviť ten krok vpred. V mojej hlave nevidím žiaden scenár, v ktorom by nebolo možné vytvoriť podobnú atmosféru. Ak sa mi to podarilo v McLarene, môžem to zopakovať i vo Ferrari.”

“Keď budem súčasťou tímu, musím zhodnotiť situáciu a potom prispieť svojimi znalosťami k tomu, ako sa čo u nich robí. Tím sa skladá z tisícky ľudí, pilot do toho môže vložiť len svoj talent, svoju rýchlosť a nasmerovať stajňu tam, kam by mala ísť. Či je auto rýchle, nezávisí len od jazdca,” zhrnul Sainz.

Súvisiace články