logo F1online.sk

Európske preteky budú opäť štartovať o 14:00

Štartové svetlá, virtuálne bezpečnostné vozidlo
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala6. 1. 2021

Dlhé roky boli formuloví fanúšikovia zvyknutí na to, že si počas európskej časti sezóny zapínali prenos veľkej ceny krátko po nedeľnom obede. Preteky obyčajne štartovali o 14:00, čo sa pred začiatkom sezóny 2018 rozhodla zmeniť Liberty Media. V roku 2021 sa vrátime k týmto časom, avizujú zahraničné zdroje.

Pred sezónou 2018 Liberty Media informovala o tom, že sa už preteky nebudú začínať o celej hodine, ale vždy s desaťminútovým oneskorením. Európska časť si k tomu prirátala ďalšie hodinové zdržanie, teda namiesto 14:00 sa štartovalo až o 15:10.

Podľa majiteľov to malo televíziám pomôcť vo viacerých smeroch. Svoj prenos mohli začať o celej hodine, vďaka čomu neprišli o momenty napätia, ktoré sprevádzajú predštartovú procedúru. Posun európskej časti o hodinu neskôr mal navyše pomôcť zvýšiť záujem medzi divákmi amerických televízií.

Táto časová zmena mala aj svoje negatíva. Televízie, ktoré už aj pred touto úpravou mali predpretekové štúdiá, teraz museli nejako vyplniť ďalších desať minút programu. Štarty o 15:10 boli nepopulárne medzi tímami, keďže to pre ne znamenalo, že sa celý nedeľný program posunul o hodinu neskôr. Na balenie techniky a odchod z okruhu táto hodina chýbala.

Ako už informujú motorsport.com či racefans.net, Formula 1 mala preto tímom navrhnúť, aby sa časy vrátili späť na celú hodinu. Európske preteky sa navyše posunú nazad na 14:00. Presné časy štartov mimoeurópskych veľkých cien budú nastavené tak, aby čo najlepšie vyhovovali divákom.

Podľa zákulisných správ sú všetky tímy naklonené tejto úprave, a preto jej formálne odklepnutie by malo prísť už čoskoro.

Súvisiace články