logo F1online.sk

Ecclestone: Zabudnime na zmrazovanie motorov, vráťme zatiaľ osemvalce

Pohonné jednotky Mercedesu 2014-2018
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 1. 2021

V zákulisí sa hľadá odpoveď na vážnu otázku: Ako bude vyzerať Formula 1 po motorovej stránke v budúcnosti? Na jej zodpovedanie si ešte chvíľu počkáme, nuž a kým príde táto nová éra, tak uplynú ďalšie roky. Bernie Ecclestone preto prichádza s návrhom; v tomto prechodnom období by sme sa podľa neho mali vrátiť k osemvalcom spred hybridnej éry.

Predstavitelia tímov, FIA a F1 práve rokujú o zmrazení pohonných jednotiek. Toto zmrazenie by malo trvať do roku 2025 alebo 2026, kedy majú svetlo sveta uzrieť pohonné jednotky spísané podľa nových regulí.

Má však zmysel predlžovať život súčasných hybridných motorov, keď je jasné, že ich nasadzovanie je cesta do slepej uličky? Podľa Bernieho Ecclestona na to existuje krátka odpoveď: Nie. Bol by radšej, ak by sa zatiaľ do monopostov vrátili osemvalce, ktoré by mali nejednu výhodu; ušetrili by sa milióny a potešili by fanúšikov na tribúnach.

“Za toto sa dostanem do problémov, ale vytiahnime opäť atmosférické motory,” navrhol v rozhovore pre februárové číslo Motor Sport Magazine Bernie Ecclestone. “Všetci ich ešte stále majú, náklady okamžite klesnú, opäť budeme mať ten zvuk. Môžeme ich používať najbližších päť rokov, kým nevyriešime otázku pohonnej jednotky budúcnosti.”

V Abú Zabí fanúšikov potešili jazdy Fernanda Alonsa a jeho Renaultu R25 dokonca s desaťvalcovým motorom. Ľudia v padoku tak opäť okúsili, aké to je nepočuť sa, ani keď stoja hneď jeden vedľa druhého.

A hoci sa to všetkým páčilo, aj Alonso uznal, že Formula 1 nemôže zostať “zaseknutá v minulosti”. Bernie Ecclestone má na toto iný pohľad: “Formula 1 nemusí byť relevantná pre automobilový priemysel. Ľudia zabúdajú na to, že Formula 1 patrí do zábavného priemyslu. Keď prestanete zabávať, nemáte biznis.”

Bývalý šéf efjednotky upozorňuje na riziko toho, že si šport opäť vyberie nesprávny smer. Zatiaľ čo vo Formule 1 budú inžinieri vyvíjať jednu technológiu, priemysel si zvolí inú. “Vo svete sa toho bude veľa meniť. Všetci budú mať elektrické autá. Politici na to dohliadnu; do mesta nebudete môcť vstúpiť s autom na benzín. Ľudia sa budú pýtať, no tak počkať, prečo tieto monoposty F1 nie sú elektrické? Výrobcovia v priebehu pár rokov prestanú vyrábať benzínové alebo dieselové motory.”

“Honda odchádza. Red Bull prevezme jej pohonnú jednotku, ale to bude fungovať len v prípade, že ostatní budú súhlasiť so zmrazením. V opačnom prípade sa na to minie bohviekoľko peňazí, len aby sa tímy udržali vpredu.”

“Zahoďme tieto hlúpe motory, ktoré máme teraz. Ľudí na tribúnach nezaujíma, aké sú tie motory superúčinné, koľko minú paliva, aký majú výkon. Max (Mosley) hovorieval, že na zvuku nezáleží, ale ja si myslím, že áno. Vždy som si to myslel,” vyhlásil Ecclestone.

Súvisiace články