logo F1online.sk

Podľa Hilla Red Bull mohol zísť zo správnej cesty, Pérez by ho mal vedieť nasmerovať

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 12. 2020

V dnešnej Formule 1, v ktorej je testovanie výrazne obmedzené, sa inžinieri pri vývoji spoliehajú predovšetkým na simulácie a reakcie pilotov. Damon Hill sa obáva toho, že Red Bull mohol pri mimoriadne talentovanom Maxovi Verstappenovi, paradoxne, utrpieť. Príchod Péreza považuje v tomto kontexte za správny ťah, v Red Bulle nebude len do počtu a tím si ho vždy vypočuje.

Red Bull vyvíja auto podľa toho, čo mu povie Max Verstappen. Je to prirodzené, prečo by počúval Alexa Albona, keď je od svojho kolegu niekedy aj o sekundu na kolo pomalší? Damon Hill však poukazuje na to, že práve takýto postup môže Red Bullu uškodiť.

“Keď máte mimoriadne talentovaného jazdca, niekedy môže váš tím zísť zo správnej cesty, pretože vám pilot povie ‘to sa mi páči’. Niekedy sa však môže mýliť,” vysvetľuje Damon Hill v podcaste In The Pink. “Niekdy má váš pilot toľko prirodzeného talentu, že to odjazdí s čímkoľvek bez ohľadu na to, aké je to zlé. Aj tak v tom vie byť rýchly.”

“Toto však ešte nemusí znamenať, že sa vývoj auta bude uberať správnym smerom,” podotkol majster sveta z roku 1996. Kým na slová Alexa Albona Red Bull zrejme veľmi nedal, Péreza už počúvať bude, pokračuje: “Myslím si, že vďaka tomu, že Sergio je už vyspelejší a má viac skúseností, tak bude vidieť, čo presne sa deje.”

“Mladík, ktorý je viazaný k Red Bullu, to má veľmi ťažké. Sergiov život však nezávisí od Red Bullu. Vďaka tomu sa v tíme bude môcť stať silným hráčom, ktorého slová budú musieť počúvať, pretože už má plno skúseností — nezabudnime, že ich má viac ako Max,” zamyslel sa Hill.

Red Bull si od Pérezovho príchodu sľubuje aj útok na víťazstvo v šampionáte konštruktérov. Hill sa domnieva, že Mexičanov príchod môže byť v tomto smere prospešný. Formulu 1 prirovnáva ku kolektívnemu športu. V tíme podľa neho treba mať niekoho, kto bude strieľať góly jeden za druhým, no zároveň aj niekoho, kto dokáže udržať vedenie.

Alexovi Albonovi táto funkcia “obrancu” veľmi nešla. “Alex bol z nejakého dôvodu trochu neistý. V tíme, v ktorom však máte ako kolegu Maxa Verstappena, je to veľmi ťažké.”

“Toto je skvelý ťah,” vzápätí reaguje na angažovanie Sergia Péreza. “Už dlho hovorím, že by som ho chcel vidieť vo Ferrari. Pre svoj tím vždy nazbieral solídne body. Pôsobí apoliticky a je obľúbený. Ohromil ma, keď sme šli prvýkrát na Veľkú cenu Mexika. Z toľkých povinností bol totálne vyčerpaný, pretože je domáci hrdina. Stále mal však na tvári úsmev a každému, čo niečo chcel, vyhovel.”

“Pomyslel som si: Len ho dajte do Ferrari, oni by úplne šaleli. Celá Amerika by sa z neho šla zblázniť,” doplnil Hill.

Súvisiace články