logo F1online.sk

Bottas sa vraj najviac zlepšil v pretekoch

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 12. 2020

Valtteri Bottas opäť raz ukončil sezónu v tieni svojho kolegu Lewisa Hamiltona. Súboj o majstrovskú korunu s ním síce jednoznačne prehral, no na druhej strane si u seba všimol veľké zlepšenie, čo vníma ako veľké povzbudenie do ďalšieho roka.

V soboty sa fínskemu jazdcovi zvyklo celkom dariť a s Hamiltonom zviedol vyrovnanú partiu. Okrem toho, že viackrát prehral len tesne, získal päť pole positions. Problém bol niekde inde; zo všetkých týchto štartov z prvého radu Bottas dokázal premeniť na víťazstvo len jeden — ten na úplnom začiatku sezóny v Rakúsku. Následne vyhral ešte aj v Rusku, kde štartoval tretí.

Na víťazstvo v šampionáte to je žalostne málo a zdá sa, že práve nedeľa je slabinou Valtteriho Bottasa. “Mnohokrát to tento rok bolo v kvalifikácii tesné, a to aj medzi prvou trojkou. S Lewisom sme zviedli pekné kvalifikačné bitky.”

“Ako to však vidieť na bodoch, v pretekoch mal výhodu oveľa častejšie. Nemôžem však povedať, že by bola kvalifikácia oblasťou, v ktorej som sa zlepšil najviac. Povedal by som, že moja preteková rýchlosť bola v skutočnosti ešte o trochu lepšia. Je však evidentné, že mám na čom pracovať,” uznal tohtoročný vicemajster.

Hamilton porazil Bottasa už štvrtýkrát za štyri roky. Fín má z toho “zmiešané pocity”, no uvedomuje si, že o rok dostane ďalšiu šancu. Z tejto sezóny sa chce poučiť a všetko zužitkovať o rok.

“Je pravda, že som tento rok nesplnil svoje ciele ohľadom výsledkov. Stále sa však na to pozerám v širšom kontexte; zažil som toľko pozitívnych vecí a o mojom jazdení či o sebe dostal veľa lekcií. Je toho veľa, čo si môžem preniesť do budúceho roka, spraviť z toho moju prednosť a skúsiť to opäť,” dodal.

Súvisiace články