logo F1online.sk

Jordan: Michael mi zaplatil dva milióny, aby som Ralfa pustil

Michael Schumacher a Ralf Schumacher, VC San Marina 2001
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2020

Prestup Ralfa Schumachera do Williamsu v roku 1999 nebola len formálna záležitosť. Michael Schumacher mal vraj vykúpiť svojho brata zo zmluvy s Jordanom zaplatením dvoch miliónov k rukám Eddieho Jordana, šéfa tímu.

Súčasťou prestupu Ralfa Schumachera bol aj Heinz-Harald Frentzen, ktorý ho v Jordane nahradil. Z pohľadu Eddieho Jordana to nebol zlý prírastok do tímu, veď vo Formule 1 mal už päť rokov skúseností a na konte deväť pódiových umiestnení. Mohlo ich byť ale aj viac, veď ročníky 1997 a 1998 strávil vo Williamse, v roku 1997 dokonca majstrovskom.

“Heinz-Harald mohol byť poľahky viacnásobným majstrom sveta, no mal jednu drobnú chybu. Dostatočne si neveril, neveril, že na to má. Mal ale fantastický talent,” hovorí vo videorozhovore s Petrom Windsorom Eddie Jordan.

“Za čias majstrovstiev sveta športových automobilov, kde mal Mercedes svoj program, tam mali Wendlingera, Michaela Schumachera a Frentzena. Kto z nich bol najrýchlejší?” kladie si otázku a bez zaváhania na ňu odpovedá: “Frentzen. Keď Frentzen vedel, že na to má, bol úžasný. Mohli ste ho však podporovať, koľko ste chceli, mohli ste ho potľapkávať po pleci, povzbudzovať ho k tomu, aby si veril, stále mu niečo málo chýbalo.”

V Jordane sa ho snažili viac podporovať a odrazilo sa to aj na výsledkoch, veď sezóna 1999 bola vrcholom jeho kariéry. “Heinz-Harald Frentzen vyhral viac veľkých cien v Jordane ako vo Williamse, čo si ľudia nie vždy uvedomia. Je to prekvapujúce, pretože sme vtedy žili éru Williamsu, vtedy boli brilantní.”

Frentzenovi prestup vyšiel a čo Schumacherov odchod? “Ralf odišiel z Jordanu, zamieril si to do Williamsu a vyhral tam šesť veľkých cien. Ralf spravil presne to isté, čo Heinz-Harald, len naopak. Dopredu proste neviete, ako sa veci vyvinú. Pre oboch to boli veľmi dobré prestupy.”

No najviac sa radoval Eddie. “V skutočnosti boli veľmi dobré pre všetkých troch vrátane mňa, pretože Michael Schumacher mi zaplatil dva milióny, aby som roztrhal zmluvu s Ralfom. Tie peniaze som veľmi rád prijal, to musím povedať.”

“Je to pravda,” ohradil sa voči otázke pochybujúceho Petra Windsora. “Nič neprekĺzne cez Jordanov prah bez toho, aby za to niekto nezaplatil. V tomto prípade to bol Michael Schumacher. Bola to taká malá odplata za všetky tie roky, čo uplynuli,” dodal Jordan s odkazom na kontroverzný prestup Michaela Schumachera z Jordanu do Benettonu v roku 1991.

Súvisiace články