logo F1online.sk

Marko popiera, že by Red Bull chcel Mercedesu ukradnúť Russella

George Russell
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2020

Po skvelom výkone Georga Russella sa v nemeckých médiách začalo špekulovať o tom, že Red Bull poškuľuje po britskom pretekárovi, ktorý by mal ešte aspoň jeden rok stráviť na “lavičke pre náhradníkov” vo Williamse. Helmut Marko tieto správy dementoval.

Russellovo úspešné predstavenie určite zväčšilo tlak na Tota Wolffa, aby mladíka posadil do auta už v roku 2021. Nuž a ak by sa k tomu potvrdili správy, že Red Bull má oňho skutočný záujem, Wolff by asi musel konať. Aspoň také pocity vyvolali správy RTL.

“Helmut Marko a Christian Horner sa už dlho obzerajú po 22-ročnom Russellovi,” uviedla RTL na svojom webe. Podľa nej je pravdepodobnejšie, že Russell zakotví v Red Bulle ako budúci rok v Mercedese. “Ak ho Mercedes neprizve do svojho materského tímu, tak sa červení býci určite pokúsia Russella so šťavnatými argumentmi zlákať.”

“Ktovie, či Russell nebude zraniteľný a nepodľahne. Jeho aktuálna zmluva s Williamsom je ten najmenší problém. Pre Tota Wolffa by to bol takmer až trest za to, že dal pre rok 2021 prednosť nosičovi vody Valtterimu Bottasovi pred Russellom,” doplnil nemecký portál.

Rovnako nemecký f1-insider.com už priniesol aj reakciu Helmuta Marka, ktorý poprel, že by mal o veľkú nádej britského motoršportu záujem. Red Bull má vraj dostatok svojich juniorov, ktorých chce vychovávať. A potom sú tu kontrakty…

“Russell nie je pre nás žiadna téma. Áno, v nedeľu podal skvelý výkon, ale v tom Mercedese by to zvládli aj iní piloti,” skonštatoval Marko, ktorý pokračoval aj rozobratím niektorých dôvodov, prečo sa Russella nebude snažiť získať do svojej rodiny. “V prvom rade je pilotom Mercedesu a v druhom je jeho manažérom Toto Wolff.”

“V každom prípade, bokom nám prezradil, že má s Wolffom podpísanú desaťročnú zmluvu. Toto pre nás neprichádza do úvahy. My máme mladých jazdcov, ktorých chceme vychovávať a ktorí majú tiež veľa talentu,” zdôraznil športový poradca červených býkov.

V liahni Red Bullu sa možno rodí nová japonská hviezda Juki Cunoda. Cunodovi sa vo Formule 2 podarilo preraziť hneď v prvom roku, keď na víťaza šampionátu Micka Schumachera stratil len pätnásť bodov. Schumacher mal však o jeden rok viac skúseností, a na rozdiel od Japonca toho vo svojej debutovej sezóne v F2 veľa neukázal.

“Juki nie je len extrémne rýchly a talentovaný, ale aj veľmi zábavný a bezstarostný. Náš plán je taký, že ho rok necháme rozvíjať sa v AlphaTauri a v nasledujúcom ho posadíme do Red Bullu Racing ako kolegu Maxa Verstappena,” prezradil Marko.

Red Bull sa zatiaľ rozhoduje o tom, komu dá pomyselné kľúče od auta v roku 2021. Vyberá si medzi Sergiom Pérezom a Alexom Albonom. Podľa rakúšanových vyjadrení ohľadom Cunodu sa tak víťaz tohto mikrosúboja v Red Bulle dlho neohreje.

Sergio Pérez pred týždňom prezradil, že už má ponuky pre sezónu 2022, takže jemu by jeden rok strávený v Red Bulle vyhovoval. A možno by tím presvedčil, aby si ho ponechal aj do tých ďalších.

Posunulo sa už niečo na tomto fronte po Pérezovom víťazstve? “Víťazstvo Sergia Péreza z Bahrajnu nemá žiaden vplyv na naše rozhodnutie. Už predtým sme poznali silné a slabé stránky jednotlivých kandidátov. Po posledných pretekoch v Abú Zabí si všetci spolu sadneme a prijmeme najlepšie možné rozhodnutie.”