logo F1online.sk

Wolff vysvetľuje “kolosálne” zlyhanie, ktoré Russella stálo víťazstvo

George Russell
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2020

Prišiel, videl, zvíťazil. Po polovici pretekov sme uvažovali o tom, že takto oznámime výsledky Veľkej ceny Sachíru, ktorú mal vyhrať George Russell. Nevyšlo to, Mercedes sa pri zastávke dopustil nevídanej chyby. Toto Wolff tvrdí, že by za ňu mala byť zodpovedná vysielačka.

Nešťastie Mercedes postretlo opäť, keď má v garáži tím Netflixu. Určite si spomeniete na veľký chaos pri pitstope Lewisa Hamiltona v Nemecku 2019. Dnes to vyzeralo veľmi podobne. A aby toho nebolo málo, v závere dostal George Russell defekt.

Na pódiu sme tak mali novú zostavu, Racing Point si vybojoval prvé dvojité pódium, Ocon má tiež za sebou pódiový debut. “Je skvelé vidieť, že máme nové pódium s Racing Pointmi a Estebanom,” uviedol Toto Wolff pre Sky Sports. “Teším sa s ním a nehovorím to, aby som bol politicky korektný. Myslím si, že je fajn, že sme ich videli pretekať. Checo mal neskutočnú rýchlosť.”

Všetkých však zaujíma niečo iné. Čo sa to dnes v Mercedese stalo? “Z našej strany sme to kolosálne po***ali,” vyhlásil šéf Mercedesu, po čom sa reportér začal ospravedlňovať za Wolffove nevhodné slová. “Aha, toto nemôžem povedať, ale bolo to tak.”

“Jedna z partií pri pneumatikách zrejme nedostala informáciu, musela nám zlyhať vysielačka. Keď prišlo auto, tak nevedeli, za ktoré gumy ich vymeniť. A tak sme sa ocitli na nesprávnej sade,” ozrejmil Wolff. “Samozrejme, museli sme zastaviť zas. Tie preteky však ešte neboli stratené.”

Veru neboli. George Russell bol síce pred reštartom za Valtterim Bottasom, ale rýchlo si s ním poradil a aj so zvyškom súperov vpredu. Chýbalo mu už len predbehnúť Sergia Péreza, keď mu inžinier oznámil, že má defekt a opäť musí zájsť do boxov.

Bolo vôbec nutné počas fázy SC zastaviť? Inokedy s Lewisom Hamiltonom túto možnosť dôkladne zvažujú. “Museli sme, bola to zastávka z bezpečnostných dôvodov. Mali sme hardy, mohli sme zostať vonku, ale mali sme náskok. Ale môžeme nad tým špekulovať. Ja si však myslím, že to bolo absolútne správne rozhodnutie. Nesprávne pneumatiky… Ja sa na tieto zábery ani nemôžem pozerať,” skonštatoval, zatiaľ čo mu réžia ukazovala zábery z pitstopu.

“Celkovo sme odviedli dobrú prácu. Technické poruchy sa prihodia, nebol v tom žiaden ľudský faktor. Skontrolovali sme to, [vysielačky] nefungujú. Nepoznáme však dôvod. Musíme sa z toho poučiť,” doplnil na margo zlyhania, ktoré neveští nič dobré. Komisári incident vyšetrujú, a tak hrozí, že Russell príde aj o prvé body v kariére.

Fotky zlomeného Georga Russella sme už videli. Má Wolff pripravené, čo mu povie? “Už som mu niečo povedal, bol som v jeho miestnosti. Bolo to veľmi emotívne. Ak máte svoje prvé preteky za Mercedes, ktoré ste mali vyhrať, odjazdíte fantastickú veľkú cenu, tak toho nie je veľa, čo by ste mohli povedať. Toto však nebude jeho posledný pokus o víťazstvo. Je to len začiatok rozprávky, ktorá dnes nemala šťastný koniec. Rodí sa nám však nová hviezda.”

Táto krátka rozprávka ešte stále môže mať šťastný koniec, ak bude George Russell sedieť v monoposte aj o týždeň. To však bude závisieť od Lewisa Hamiltona a od toho, či dostane priepustku do padoku.

“Musíme najskôr zistiť, ako sa Lewis zotavuje. Najdôležitejšie je, aby sa cítil dobre. Dnes povedal, že sa cíti lepšie, spravil veľký krok vpred. Ak bude mať negatívny test, tak je to jeho auto a určite odjazdí skvelé preteky. Ak bude mať v Abú Zabí pozitívny test, v aute bude George,” vysvetlil.

Súvisiace články