logo F1online.sk

Mick Schumacher sa stal šampiónom Formuly 2!

Mick Schumacher
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2020

Mick Schumacher sezónu 2020 neukončil vo veľkom štýle, ale na zisk majstrovského titulu to napokon stačilo. Z víkendu posiateho problémami si odniesol len šieste a osemnáste miesto. K titulu mu pomohol jeho súper Callum Ilott, ktorý nezískal dostatočný počet bodov.

Po piatkovej chybe v kvalifikácii, v ktorej Schumacher kolidoval s Royom Nissanym, vyštartoval až z osemnásteho miesta. V prvých pretekoch sa dostal na šieste. Polepšili mu aj tresty pre Nikitu Mazepina, ktorý prišiel o pódium.

Vďaka tomu sa v nedeľných pretekoch postavil na štarte na tretiu priečku. Po skvelom štarte ale v štvrtej zákrute tvrdo prebrzdil. Monopost so zničenou ľavou prednou pneumatikou nebolo ľahké ovládať, na koncoch roviniek bolo vidieť, aká bola jeho Prema roztrasená.

Nasledovali dlhé kolá, v ktorých sa zdatne bránil pred útokmi súperov, ale vydržať 34 kôl bolo nad jeho sily. Postupne ho súperi začali jeden po druhom predbiehať. V dvadsiatom kole bolo zrejmé, že takto do cieľa na bodoch nepríde, a určite si nepripíše ani body za najrýchlejšie kolo. Zašiel preto do boxov, no zastávka sa nevydarila a zvyšok pretekov odjazdil na chvoste.

Callum Ilott bol vtedy na tretej pozícii a vyzeralo to tak, že ešte zaútočí aj na lídrov. Virtuálne poradie v šampionáte avizovalo len štvorbodový rozdiel medzi Schumacherom a Ilottom, no Britovi záver pretekov nevyšiel a spadol až na desiate miesto.

Schumacher si tak udržal štrnásťbodový náskok a stal sa víťazom tohto ročníka pred Callumom Ilottom, ktorého však strata titulu nemusí mrzieť. Ako majster by musel opustiť šampionát F2, no bez šance dostať sa do F1 by sa musel poobzerať po exotickejších sériách. To by mu mohlo viac uškodiť ako pomôcť.

Dnešné preteky vyhral Jehan Daruvala pred Jukim Cunodom a Danom Ticktumom. Cunodu treba určite pochváliť za tohtosezónny výkon. Ako nováčik stratil na víťaza šampionátu Micka Schumachera len pätnásť bodov. Japonec si šancu v AlphaTauri určite zaslúži.

Doplňme, že Mickovi Schumacherovi sa podarilo stať majstrom Formuly 2 so zaujímavou kvalifikačnou bilanciou. Za posledné dva roky nestál ani raz na pole position.

https://pbs.twimg.com/media/Eojq6GoWMAAuHfI?format=png&name=900x900

Súvisiace články