logo F1online.sk

Podľa Sainza na Russellovi vidno, že autá sú si príliš nevyrovnané

George Russell
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2020

George Russell sa hneď v prvej kvalifikácii po príchode do Mercedesu postavil do prvého radu. Nechýbalo veľa a mohol mať dokonca pole position. Carlos Sainz to vníma ako jasný dôkaz toho, že Formule 1 by prospelo, keby neboli také priepastné rozdiely medzi jednotlivými tímami.

Meno víťaza včerajšej kvalifikácie sme spoznali až v jej posledných sekundách. Nakoniec rozhodli doslova stotiny. Takéto predstavenie vie rozbúchať srdcia fanúšikov, ktorí inokedy hľadia na dva Mercedesy s polsekundovým náskokom na zvyšok poľa.

Áno, rozdiely boli menšie aj kvôli kratšej trati, ale už len fakt, že Russell bleskurýchle zaútočil na pole position, ukazuje, že Formula 1 má problém — ak by si ho teda niekto doteraz nevšimol.

“Toto demonštrovalo, o čo Formula 1 prichádza, keď má monoposty, ktoré sa vojdú do dvoch sekúnd, hoci by sa všetky mohli do troch desatín. Talent na tomto štartovom rošte je,” podotýka Carlos Sainz. “Je to hanba, že chlapík, ktorý každý víkend bojuje o pätnástu priečku a zrazu ho posadíte do víťazného auta, tak na pole position stratí 20 tisícin.”

“Poukazuje to na to, o čo Formula 1 prichádza,” pokračuje. “Tým, že by sme mali o čosi vyrovnanejšie pole, by sme mali aj lepšiu šou. Piloti by mohli rozhodovať. Keď sú teraz medzi autami sekundové alebo dvojsekundové rozdiely, tak si tie posledné dve desatinky, o ktoré sa postará pilot, ani nevšimnete.”

To však ešte neznamená, že by sme mali Hamiltonove tituly uložiť do škatuľky s nápisom “menejcenné”. Podľa Landa Norrisa by síce veľké množstvo pilotov dokázalo podať podobný výkon ako v sobotu George Russell, ale len málo z nich by predvádzalo podobné umenie ako Lewis Hamilton.

“Všetci vieme jazdiť extrémne rýchlo. Možno to bolo len o tom, že Georgovi to auto sedelo, a možno by sedelo aj ďalším,” zamyslel sa Norris. “Ak chcete vyhrať titul, musíte byť v Mercedese. Myslím si, že veľa jazdcov by zvládlo predviesť niečo podobné a na niektorých pretekoch potrápiť Valtteriho alebo Lewisa.”

No treba spraviť aj druhý krok. “Lewis má však aj veľa ďalších zručností. Napríklad jeho konzistentnosť byť stále na pole position, na väčšine víkendov má bezchybné preteky. Myslím si, že toto je ohromujúce.”

“Keď prídeme do Abú Zabí, možno uvidíme iný príbeh. Táto trať má štyri zákruty, azda je tu pre jazdca ľahšie naskočiť do nového auta a predviesť niečo výnimočné. Bude zaujímavé sledovať, či to bude rovnaký príbeh, alebo či bude ešte rýchlejší v Abú Zabí, ak bude George stále v Mercedese. Alebo či sa bude trochu viac trápiť, lebo Mercedes nepozná ako svoje topánky — Valtteri áno,” doplnil.

Súvisiace články