logo F1online.sk

Brawn: Aj bez podmienky troch svetadielov bude šampionát platný

Mexiko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2020

V Športovom kódexe FIA sa možno dočítať aj to, že svetový šampionát možno považovať za svetový len v prípade, ak sa koná aspoň na troch svetadieloch. Zdroje z prostredia FIA a Ross Brawn však naznačujú, že pre ročník 2020 Formuly 1 splnenie tejto podmienky nemusí byť nutné.

Pravidlá by sa mali dať obísť vďaka súčasnej koronavírusovej kríze, keďže sme v situácii, ktorá doposiaľ nemala obdobu. “Teoreticky tak bude osem európskych pretekov stačiť na ustanovenie svetového šampionátu,” vyhlásil pre motorsport.com Ross Brawn.

Ak by sa Formule 1 a FIA nepodarilo nájsť spôsob, ako si vystačiť len s dvoma svetadielmi, tlak na zorganizovanie pretekov v Amerike by bol obrovský. Zatiaľ sa o svoj termín hlásia Brazília s Mexikom, ale či ustoja šíriacu sa epidémiu až do jesene, je otázne.

Brawn verí, že sa situácia čoskoro zlepší. “Výzvou bolo aj poskladať európsku časť sezóny. Pred nejakým mesiacom sa to zdalo nemožné, nuž a teraz máme zostavený celkom slušný kalendár. Situácia sa mení takmer na dennej báze. Celkovo sa to zlepšuje, ale stále sú tu krajiny, kde sú v tom najhoršom.”

“Musíme im dať čas, aby sme videli, ako rýchlo sa z toho vedia dostať. Mexiko je jedným z miest, kde stále chcú preteky, no oni sa teraz zmietajú v pandémii. Akurát máme nejaký extra čas, kým budeme musieť prijať ďalšie tvrdé rozhodnutia. Nechajme veci plynúť a potom uvidíme, ako na tom sme,” vyzýva k trpezlivosti jeden z trojice šéfov F1 a ubezpečuje, že “pretekov bude dostatok, aby sme dali dokopy dobrú sezónu”.

Z niektorých strán sa ozývali hlasy, že by bolo najlepšie, keby sa sezóna 2020 úplne preskočila. Na jednej strane by síce tímy ušetrili nejaké náklady spojené s cestovaním, mohli by dočasne prepustiť aj časť zamestnancov a vypnúť továrne, no to by len sotva vykrylo astronomické straty spojené s vývojom áut. Bez peňazí od sponzorov a z komerčných práv by viacero tímov nemuselo prežiť.

“Niektorí ľudia zastávali názor, aby sme zvyšok sezóny úplne škrtli a začali zas až v roku 2021. Podľa mňa by to bol zlý krok, Formula 1 by na tom bola oveľa horšie,” skonštatoval Brawn.

Auto Motor und Sport vo štvrtok informoval o tom, že Liberty uvažuje aj o možnosti predĺženia európskej časti ročníka. Brawn potvrdil, že Hockenheim, Imola a Mugello skutočne nie sú vylúčené.

“Aj také sú možnosti, ale nie sú to teraz tie, o ktoré sa usilujeme. Sondujeme, čo sa dá robiť. Ako každá rozumná strana, aj my zisťujeme, či budeme môcť odletieť a čo vieme spraviť ešte tu v Európe. Áno, sú medzi alternatívami a máme šťastie, že ich teraz máme, ale teraz sa pokúšame ísť podľa plánu A,” dodal.

Súvisiace články