logo F1online.sk

Pripraví Russell Hamiltona o milióny navyše?

Toto Wolff a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2020

Takto pred týždňom sa Lewis Hamilton tešil z 98. pole position, mal pred sebou dosiahnutie méty 100 kvalifikačných víťazstiev a ďalší tromf pri rokovaniach s Mercedesom. Potom však ochorel na Covid a v monoposte ho nahradil George Russell, ktorý po piatku pôsobí dojmom, že by Hamiltona vedel plnohodnotne nahradiť — samozrejme, s dostatkom času za volantom.

Lewis Hamilton si chce v novej zmluve dojednať menej povinností a lietania, no na druhej strane chce byť na sedemnásobného majstra sveta i lepšie zaplatený. Má požadovať navýšenie o zhruba desať percent na približne 45 miliónov.

Čo však na to povie Mercedes, keď sa ukáže, že Russell, ktorý ročne zarobí zhruba 800-tisíc eur, ho môže v Mercedese nahradiť? Podľa Christiana Hornera preto nasadenie mladíka z King’s Lynn vôbec nehrá do karát Lewisovi Hamiltonovi.

“Som si istý, že Toto to použije, možno aby Lewisov kontrakt trochu pozmenil. Bude fascinujúce sledovať, ako sa to celé vyvinie. Ale je super, že ďalší mladík dostal takúto šancu,” skonštatoval Christian Horner.

Rovnako uvažuje aj bývalý pretekár Karun Čandhok, ktorý však svoj príspevok na Twittri, zrejme v záplave negatívnych komentárov, zmazal. Naznačil, že nasadenie Georga Russella môže byť taktika Tota Wolffa, ktorý Hamiltonovi ukáže, že nie je v Mercedese nenahraditeľný. Takýto vývoj by Wolffovi pomohol stlačiť Hamiltonovu odmenu smerom nadol.

Wolff takéto teórie odmieta. Ak aj Russell podá skvelý výkon, pri rokovaniach to vraj nepoužije. “Už sme diskutovali o tom, že v aute máme Georga. Vieme, čo Lewis prináša do tímu. Takúto situáciu by sme nikdy nevyužili ako páku pri vyjednávaní. Ani my, ani on.”

“Mohlo by to vypáliť oboma smermi,” podotkol šéf Mercedesu. “Mám pred ním veľký rešpekt za to, aký je, ako jazdí a aké získal rekordy. Nech sa tento víkend stane čokoľvek, na naše rokovania to nebude mať vplyv.”

Súvisiace články