logo F1online.sk

Horner o Dennisovi a Briatorem: Odlišnejší ani nemohli byť

Flavio Briatore a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2020

Christian Horner sa stal šéfom Red Bullu v neuveriteľne mladom veku, už v sezóne 2005 viedol novovzniknutý Red Bull. Vtedy sa Horner vo vedúcej pozícii tímu F1 ešte len formoval. Príklad si preto mohol vziať s už skúsených matadorov Rona Dennisa a Flavia Briatoreho, no ako sám spomína, ich rozdiely ho utvrdili v tom, že v F1 netreba postupovať podľa manuálu.

Horner začal svoju kariéru ako šéf tímu v jednej z nižších sérií v roku 1999. Dovtedy bol pilotom na plný úväzok, a tak sa ako hlava stajne toho musel veľa naučiť. “Využíval som len skúsenosti, ktoré som dovtedy nazbieral. V živote som nebol na žiadnom manažérskom školení. Bol som pretekár, ktorý vo Formule 3000 vybudoval tím,” hovorí Christian Horner vo videorozhovore F1 Unscripted s Davidom Coulthardom.

Neskôr ešte len 31-ročný mladík sa zapáčil predstaviteľom Red Bullu, ktorí ho vzali na palubu. Úspechy sa dostavili veľmi rýchlo, za čo Horner vďačí aj prístupu, ktorý si vybral. “Práca v tíme je o ľuďoch a o tom, ako ich motivovať podať čo najlepší výkon, teda o komunikácii s nimi. Vždy som si za tým stál. Nezamykám sa v kancelárii, chcem vedieť, čo sa deje. Chcem byť ľuďom prístupný.”

Práve Hornerova prístupnosť Coulthardovi pripomenula jednu príhodu s Ronom Dennisom. “Raz ma zavolali na stretnutie s ním. Prišiel som, mal tam dve asistentky, keďže bol dvakrát taký zaneprázdnený ako iní, nuž mi povedali, aby som počkal, lebo má dôležitý hovor. Vravím — dobre, zájdem zatiaľ za inžinierom, ktorý je len o pár dverí ďalej. Keď to vybaví, dajte mi vedieť.”

Asistentka Coulthardovi zavolala o dvadsať minút. “Prišiel som za ním do kancelárie, ani sa mi nepozdravil, len premiestňoval veci na stole. Tak tam sedel a pozerá na mňa: ‘Keď ti poviem, že máš prísť o desiatej, tak budeš o desiatej pred mojou kanceláriou čakať a sedieť!’ Ja som sa dovtedy tešil, že ako efektívne som využil čas…” smeje sa.

Horner vraj pred svojou kanceláriou žiadnych koordinátorov ani čakáreň nemá, ale ak to Dennisovi vyhovovalo, prečo nie? “Každý je iný, voči Ronovi som mal obrovský rešpekt. Na niektorých stretnutiach vám vedel nahnať poriadny strach. Na krku mal také žily, ktoré mu navreli, keď bol naštvaný,” pokračoval Horner a priložil názornú ukážku. “On mal ale obrovské nadšenie pre svoju prácu.”

“Pamätám si jeho a Flavia. Dve rozličnejšie osobnosti ste ani nemohli stretnúť,” posunul sa ďalej Horner a zaspomínal si na to, aký dojem naňho spravili: “Obaja sa snažili dosiahnuť to isté, ale úplne odlišnými spôsobmi. Pamätám sa, ako som sa na nich tak pozeral a pomyslel si, že tu nemôže existovať žiaden postup, ktorý by vás priviedol k úspechu.”

“Na jednej strane bol Ron, ktorý mal vo všetkom neuveriteľný poriadok. Martin Whitmarsh mu na stretnutiach obracal stránky a zapínal perá,” opäť sa rozosmial. “No a potom tu bol Flavio, ktorý zvykol mať na tričku polovicu svojho obeda. Jemu šlo len o biznis a šou. Inžinierov považoval za kriminálnikov. Rokenrol, zábava a šou, to bol celý on.”

“Obaja dosiahli neuveriteľné úspechy, no jeden bol totálnym opakom toho druhého. Tak som si povedal, že pôjdem na to po svojom a uvidím, kam s tým zájdem. Nevybral som si ani Flaviov prístup, ale ani Ronov,” dodal Horner, ktorý spravil dobre. Zatiaľ má na konte osem titulov, štyri konštruktérske a štyri jazdecké.