logo F1online.sk

Bottas o súboji s Russellom: Nevyzeralo by to dobre, keby som prehral

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2020

Kolegom Valtteriho Bottasa bude minimálne tento víkend George Russell. Ten je hodený priamo do studenej a hlbokej vody, zatiaľ čo Fín už Mercedes pozná odpredu aj odzadu. Uvedomuje si, že ak nechce cez zimu “chodiť kanálmi”, bude musieť tento interný súboj vyhrať.

Russell síce nie je v novom prostredí — inžinierov a mechanikov pozná —, ale je v novom aute. Potrebuje sa s ním čo najrýchlejšie spoznať a priblížiť sa v tomto smere Bottasovi, ktorý sa s Mercedesom W11 kamaráti už niekoľko mesiacov. Nuž a okrem toho bude mať Brit hendikep aj v tom, že v Hamiltonovom kokpite mu je dosť tesno.

Ak by sa však ukázalo, že aj napriek týmto ťažkostiam bude Russell bez problémov Bottasovi stíhať, môže to ohroziť Fínovo ďalšie pôsobenie v Mercedese. Neobáva sa toho? Na takúto otázku musel odpovedať vo štvrtok na tlačovke.

“O tom som ešte nepremýšľal. Je ťažké vyhodnotiť, čo môžeme od Georga po stránke výkonov čakať,” vysvetľuje Valtteri Bottas. “Tím pozná dobre, ale toto je iné auto než to, v ktorom testoval. Má plno noviniek. Ani neviem, čo by som na tú otázku povedal.”

“V tomto smere som o tom nepremýšľal. Aby som dal nejakú odpoveď — ak ma porazí, tak to určite na mňa nevrhne veľmi dobré svetlo. Ak teda budeme mať normálne preteky a porazí ma pri férových podmienkach. Samozrejme, ja sa tomu budem snažiť vyhnúť,” avizuje bývalý pilot Williamsu, v ktorom práve vyrastá nová hviezda efjednotky, a ktorú bude mať cez víkend vedľa seba. “Viem, že radi špekulujete, vytvárate drámu a akési finálne bitky, ale ja pochybujem, že by George o tom premýšľal takto. Minimálne ja to nerobím.”

Bottas v téme pokračoval: “Nie som človek, ktorý by myslel na také veci. Snažím sa všetko premeniť na motiváciu a myslieť pozitívne. To je aj moje nastavenie pred týmto víkendom. Pre mňa je to skvelá motivácia, keď dostanete nového kolegu. Pokúsim sa skončiť pred ním a vyhrať preteky. To je jediné, na čo teraz myslím. Keďže som súčasťou tohto tímu už niekoľko rokov, tak je samozrejmé, že sa odo mňa očakáva, že vyhrám preteky. To je môj cieľ.”

“Posnažím sa ukončiť tento ročník pozitívne, pokúsim sa odniesť si z neho čo najviac. Dúfam, že mi to pomôže aj do budúcnosti. Som si ale istý, že tento hladný mladík dá do toho absolútne všetko. Je talentovaný a aj poriadne nadšený z toho, že je u nás v tíme. Ja som to zažil, viem, v akej je situácii.”

“Rovnako som začínal vo Williamse a prvú príležitosť mimo Williamsu mi dal Mercedes. Aspoň trochu teda viem, aké to je. Poznám tie pocity a to, ako pristúpite k prvým pretekom v novom tíme,” konštatuje Bottas.

Školiteľa mu robiť neplánuje, Russell má už dosť skúseností: “Nemyslím si, že by som Georgovi musel v niečom radiť. Už nejaký čas vo Formule 1 strávil, a to pri súčasnej špecifikácii áut. Vo Williamse odvádza skvelú prácu. Pozná aj veľkú časť stajne, čo takisto pomáha. Sme veľký, šikovný a naozaj jednotný tím. Dostane sa mu veľa podpory, aby sa rýchlostne uchytil. A George vie jazdiť.”

Súvisiace články