logo F1online.sk

Russell to nebude mať ľahké. Auto nepozná, do kokpitu sa takmer nezmestí

George Russell
© Twitter/George Russell
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2020

Georga Russella čaká formulová premiéra v konkurencieschopnom monoposte. Mnohí to vnímajú ako jeho životnú šancu zažiariť a všetkých presvedčiť o tom, že má na to, aby jazdil najvyššiu ligu. Nebude to však ľahká úloha, na tejto ceste bude musieť prekonať viacero prekážok.

Russell sa do Mercedesu dostal vďaka koronavírusu. Lewis Hamilton mal v pondelok dva pozitívne testy, po ktorých musel Mercedes rýchlo zaňho nájsť náhradu. Na dnešnej tlačovej konferencii George Russell prezradil, že sa o tom dozvedel v kúpeľni.

“Všetko sa to stalo tak rýchlo… Bolo to intenzívnych 48 hodín,” rečnil George Russell. “Telefonát od Tota som dostal v utorok o druhej ráno. Práve som bol v kúpeľni, čo bolo trochu trápne. Zodvihol som telefón a Toto sa ma pýta: ‘George, si v kúpeľni?’ Povedal som, prepáč, som v kúpeľni.”

“Žiaľ, Lewis dostal Covid, má sa dobre, je zdravý a cíti sa fajn, čo je najdôležitejšie, ale my chceme, aby si jazdil,” cituje Wolffa dočasný pilot Mercedesu, ktorý sa zo šéfových slov potešil.

Nemal však vyhrané. “V utorok som cítil úzkosť. Čakal som, či sa nám podarí dohodnúť s Williamsom. Musím povedať, že im patrí jedno obrovské ďakujem za to, že mi umožnili dostať túto príležitosť.”

Prvou z avizovaných prekážok, ktoré bude musieť Russell prekonať, bude hneď naskakovanie do kokpitu. Keďže Lewis Hamilton, ktorý sa lieči z Covidu, je o desať centimetrov nižší ako George Russell, jeho náhradník má mierne problémy sa nasúkať do Mercedesu W11.

“Určite budeme vedieť nejako upraviť… tvoje telo,” zavtipkoval pretekový inžinier Lewisa Hamiltona Pete Bonnington, no realite sa príliš nevzdialil. Aby sa Russell zmestil do kokpitu, tento víkend si obuje o číslo menšie topánky. Obyčajne nosí veľkosť 46, v Sachíre bude mať len 45-ky. “Je to trochu nepohodlné, ale kvôli tejto šanci tú bolesť už nejako vydržím.”

Ďalším problémom je fakt, že jeho sedačka je tri roky stará a na simulátore Mercedesu už dva roky nebol. Všetko prebieha v zrýchlenom režime. “Mám zvláštny pocit z toho, že som zas v Mercedese,” pokračuje Russell, ktorý dva roky pre Mercedes plnil úlohy testovacieho a simulátorového jazdca. “Poznám všetkých týchto chlapcov, čo mi uľahčí návrat do tímu. Momentálne ma bombardujú informáciami, ktoré by som sa mal pred týmto víkendom naučiť.”

“Dám do toho všetko, ale bude to nesmierne ťažké,” uvedomuje si. “Valtteri na Lewisa v posledných rokoch poriadne tlačil. Viem, že prísť sem nebude ľahká úloha. Nemám žiadne očakávania, žiadne ciele. V piatok sa chcem do toho dostať a naučiť sa čo najviac, aby som podal maximálny výkon.”

Mercedes už podpísal Valtteriho Bottasa a predĺženie zmluvy Lewisa Hamiltona je na spadnutie. Ak by aj Russell predviedol vynikajúci výkon, nepredpokladá, že by mu to nejako pomohlo dostať sa do Mercedesu predčasne.

“Jedny preteky nevystihujú jazdcove schopnosti a ani jeho schopnosti rozhodovať sa pri niečom, čo robíme dvanásť mesiacov. Ja na to vôbec nepomýšľam. Ja sa budem snažiť užiť si to, naučiť sa toho čím viac,” pokračuje mladík z jazdeckého programu Mercedesu. “Keď sa vrátim do Williamsu, čaká ma práca, a teda pokúsiť sa potiahnuť ten tím vpred. Od Valtteriho sa toho budem chcieť čo najviac naučiť.”

“A pokiaľ ide o budúcnosť, o tej sa rozhoduje na základe celej sezóny a toho, čo sa stalo v minulosti, nie len podľa jedného alebo dvoch pretekov.”

“Necítim žiaden tlak. Bol som do toho hodený na poslednú chvíľu. V ich simulátore som nesedel dva roky, moje sedadlo má tri roky. Musím sa naučiť obrovské množstvo informácií. Postaviť sa Valtterimu nebude ľahké,” doplnil Russell.

Bývalý pretekár Formuly 1 Paul di Resta Russellovi verí. “Keď sa pozriete na to, čo predviedol Hülkenberg, keď sa ukázal, tak by ste čakali, že sa postaví do prvého radu. Veľmi ľahko by sa mohol kvalifikovať na prvej priečke.”