logo F1online.skF1online.sk

Robin Räikkönen vstúpil na medzinárodnú scénu: Nepoužívame telemetriu

Robin Räikkönen
© IG/robinacematias
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 16:03

Rodina Räikkönenovcov sa vracia na medzinárodnú pretekársku scénu. Nie, Kimi nezložil helmu z klinca, ale ujal sa roly otca motokárovej nádeje. Jeho syn Robin si ako národný švajčiarsky šampión vybojoval miestenku na svoje prvé medzinárodné preteky, kde rodina majstra sveta, z pochopiteľných dôvodov, pútala nemalú pozornosť.

Ako šampión švajčiarskeho Rotax Max Challenge (RMC) získal malý Robin miestenku na medzinárodnom finále RMC, kde poskytuje aj svoje prvé rozhovory. „Je pekné tu byť,“ povedal najlepší motokárový pretekár vo svojej kategórii vo Švajčiarsku. „Zviedol som pár pekných súbojov s ďalšími jazdcami, vyhral som a dostal som sa sem.“

Robin rozprával veľmi peknou a plynulou angličtinou, ale chlapčenská ostýchavosť v spojení s nepopierateľnými génmi svojho otca neveštila žiadny hlboký rozhovor. Mikrofónu sa následne ujal jeho otec. Ani ten sa za tie roky mimo F1 príliš nezmenil. „Ani neviem, čo tu robím,“ povedal so smiechom stojac po boku svojho syna, čím naznačil, že práve Robin je jazdcom a hviezdou šou, nie on.

„Našťastie ho nemusím roztláčať, keďže tieto motokáry majú dobrý štartovací systém. Sme tu s Robinom prvýkrát, ale povedal by som, že motokárový šport je rovnaký ako za mojich čias. Jeho rozsah je oveľa väčší ako vtedy, ale stále sú to motokáry,“ skonštatoval Räikkönen.

Dnes je však v tomto športe oveľa viac peňazí, tlaku a technológií ako pred tridsiatimi rokmi. Kimi však dal pomerne jasne najavo, že oni to robia stále tak trochu po starom. „Mám stále rovnaký prístup ako vtedy. Musíte sa tým baviť, snažíte sa zlepšovať a učiť, ale Robin sa musí učiť sám,“ povedal majster sveta z roku 2007.

„Telemetriu nepoužívame. Veľa ľudí používa telemetriu, ale my nie. Sme stará škola a tieto veci možno prídu neskôr. Teraz môžem len radiť a učiť, niečo z toho mu pomôže, niečo z toho zabudne, ale to patrí k učeniu. Musíme sa učiť sami a aj keď to zaberie viac času, je to podľa mňa lepšia cesta. Samozrejme, existujú na to rôzne názory,“ povedal Räikkönen.

Malý Robin má za sebou premiéru na medzinárodnej scéne a aj na tejto vyššej úrovni ukazuje svoj potenciál. V sobotných pretekoch, napríklad, postúpil z 22. miesta na 5. Jeho otec si však nemyslí, že deti v tomto veku vnímajú niečo ako pretekársku úroveň či jazdecký rozvoj.

„Podľa mňa nad tým nerozmýšľajú. Sú to ešte deti a na každých pretekoch máte jazdcov z rôznych krajín. Pre nich je to len ďalšie dieťa, s ktorým sa hrá alebo kope do lopty. Keď si spomeniem na svoje začiatky, tak som ani nevedel, či ma viac baví jazdenie, alebo hra s kamarátmi,“ povedal Kimi.

Súvisiace články

Diskusia