logo F1online.skF1online.sk

McLaren požiadal o preskúmanie Norrisovej penalizácie z VC USA

Max Verstappen a Lando Norris
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:30

Súboj Maxa Verstappena a Landa Norrisa päť kôl pred koncom Veľkej ceny USA v Austine bude mať ďalšiu dohru. McLaren sa totiž nezmieril s päťsekundovou penalizáciou pre Landa Norrisa a žiada FIA, aby sa na celú záležitosť pozrela. Predchádzajúce skúsenosti však neveštia právnikom tímu úspech.

Je to len čerenie vody a pokračovanie v politickom boji, alebo McLaren naozaj verí v úspech po podaní opravného prostriedku? Možno si z minulosti spomínate, že právo na preskúmanie rozhodnutia sa stalo posledným nástrojom v rukách tímov, ktorým môžu, aspoň teoreticky, zvrátiť nepriaznivé rozhodnutie.

Podmienkou však je predloženie nových a dostatočne významných dôkazov, ktoré v čase vydania pôvodného rozhodnutia neboli známe. Práve táto požiadavka sa stala kameňom úrazu všetkých predchádzajúcich podaní tohto druhu. Aké nové dôkazy objavil McLaren v tejto kauze? To je v tejto chvíli otázne a zdá sa, že stajňa z Wokingu len prispeje do rozpočtu FIA, keďže tento druh podania je spoplatnený nemalou čiastkou.

Tím na to však má právo a toto právo využil. Rozhodovať o odôvodnenosti podania sa bude v piatok v Mexiku od 14:30 miestneho času – 22:30 nášho času –, teda hodinu po skončení prvého tréningu. V tejto prvej časti konania sa rozhodne len o tom, či navrhovateľ predložil nové a dôležité dôkazy, ktoré v čase vydania rozhodnutia neboli známe.

Ak sa rozhodne v prospech McLarenu, konanie sa posunie do druhého štádia a vo veci sa znovu bude rozhodovať. Prostredníctvom videohovoru sa zúčastnia konania aj komisári Veľkej ceny USA.

Je otázne, aké nové dôkazy sa McLaren chystá poskytnúť. Magazín Autosport vhodne pripomenul situáciu z Veľkej ceny Brazílie v roku 2021, keď sa Mercedes spätne sťažoval na počínanie Maxa Verstappena. Tím vtedy považoval za podstatný nový dôkaz palubné zábery z monopostu Maxa Verstappena. Tie síce komisári mali, ale kamera sa v tom čase pozerala dozadu. Opačný záber, na prednú nápravu a prácu pilota, bol k dispozícii až po jeho stiahnutí po pretekoch v parc fermé.

Rovnaká situácia nastala aj v Austine. Palubná kamera Maxa Verstappena sa pozerala dozadu – na útočiaceho Landa Norrisa – a zábery z prednej kamery nemali komisári k dispozícii v čase rozhodnutia. Táto skutočnosť však Mercedesu nepomohla a jeho žiadosť komisári zamietli s odôvodnením, že aj keď ide o nový dôkaz, nie je dostatočne zásadný pre opätovné rozhodnutie vo veci.

Právo na preskúmanie len v minulom roku využil Aston Martin v Saudskej Arábii, Ferrari v Austrálii, McLaren v Kanade a Haas v Austine. Len na základe týchto posledných príkladov možno šance McLarenu na úspech považovať za nízke.

Súvisiace články

Diskusia