logo F1online.skF1online.sk

Tímová réžia funguje len v krčme pri pive, vyhlásil Stella

Andrea Stella
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 18:55

McLaren v tomto ročníku už pravdepodobne nezíska jazdecký titul. Lando Norris nezvládol rozhodujúce súboje s Maxom Verstappenom, pilotmi Ferrari a Oscarom Piastrim. Môžeme sa už len dohadovať, do akej miery sa na neúspechu podieľali rozhodnutia jeho vlastného tímu, ktorý sa zdráhal a nevyslovil svojmu jazdcovi plnú podporu.

Boss McLarenu Andrea Stella opäť vyslovil svoj negatívny postoj k stanoveniu jasnej tímovej jednotky. Taliansky inžinier sa v tejto sezóne dostal do centra pozitívnej i negatívnej pozornosti. Niet pochýb, že zohral kľúčovú rolu pri premene stajne na víťazný tím, ale pri pohľade na jeho slová sa neviete ubrániť dojmu, že je až príliš analytický, príliš technický, príliš dôsledný.

Jeho slovám chýba rozhodnosť a dôraz, zvyčajne ide o správy, ktoré znejú mätúco nielen pre fanúšikov, ale aj pre jeho vlastný tím. „Manažovanie jazdcov sa musí vnímať v kontexte konkurencieschopnosti monopostu,“ vyhlásil Stella vo svojom typickom štýle pre Motorsport.com. „Vždy musíte vytýčiť hranicu, ale keď bojujete o desiate alebo jedenáste miesto, všetko vaše úsilie nasmerujete do výkonnosti. Keď sa však dostanete do boja o najvyššie pozície, scenáre sa menia.“

„Vždy sme sa sústredili na maximálnu spoluprácu. Dôvodom je, že máte hlavný cieľ – niečo väčšie ako šéf stajne, Lando alebo Oscar –, ktorým je záujem tímu McLaren. O tomto aspekte sa nevyjednáva v žiadnej situácii,“ pokračoval Stella.

„Sú to pre nás veľmi dôležité hodnoty, chceme sa zachovať férovo a korektne k obom pilotom, čo je ešte dôležitejšie, keď máte dvoch talentovaných jazdcov a balík schopný bojovať o víťazstvo. Pracovali sme tvrdo, aby sme sa dostali do tejto pozície, rovnako tvrdo sme pracovali na rozvoji Oscara a Landa. Keď manažujeme jazdcov, vždy vychádzame z našich princípov, o ktorých sa nevyjednáva,“ zakončil šéf McLarenu svoju vyčerpávajúcu odpoveď.

Otázka však znie, či sa takto dá uspieť. Videli sme, že tím to stálo nemálo bodov. Aj keď si Piastri určite zaslúži šancu, rozhodne sa dobrovoľne nevzdá svojich práv. Pomohlo by to však vôbec Norrisovi v boji o titul? Z dnešného pohľadu sa zdá, že strata 57 bodov je príliš veľká, aby ju vykompenzovalo pár rozhodnutí z boxového múra, ktoré by navyše mohli mať trvalý vplyv na vzťahy v garáži.

„Nemáme jazdeckú jednotku a dvojku,“ vyhlásil Stella. „Niečo také funguje v médiách alebo v krčme pri pive, ale nie je to vhodné pri manažovaní tímu Formuly 1, pretože musíte myslieť na budúcnosť.“

„Nemôžem vedieť, či vyhráme túto sezónu, ale viem, že chcem vyhrať v rokoch 2025, 2026 a 2027. Keby som svojimi manažérskymi rozhodnutiami zničil rovnováhu v tomto roku, stratil by som solídny základ pre nasledujúce sezóny. Takto by to podľa mňa malo fungovať v tíme Formuly 1,“ dodal šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia