logo F1online.skF1online.sk

McLaren mal nariadiť Norrisovi, nech vráti pozíciu, mieni Horner

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 13:26

Po nedeľných pretekoch v Austine sa na verejnosti neustále prepiera, čo by malo, a nemalo, byť povolené v súbojoch na trati. Je jasné, že Lando Norris si mohol počínať lepšie aj po jazdeckej stránke. Zatiaľ sa však nehovorí, čo mohol urobiť lepšie tím McLaren.

Tímová réžia, stratégie a promptné rozhodovanie, to všetko sa v tomto roku ukázalo ako slabina stajne z Wokingu. Britský tím predviedol, aké dôležité sú skúsenosti z boja o titul. McLaren nebojoval na čele šampionátu už viac ako dekádu – rovnako tak Lando Norris nikdy nebol v tejto situácii – a v priebehu tohtoročnej sezóny to bolo cítiť.

Tím v sekundách po osudnom súboji v dvanástej zákrute pritakal Norrisovi, že bol pred Verstappenom na vrchole zákruty, čo nebola pravda. Keď prišiel päťsekundový trest, všetkým na boxovom múre bolo jasné, že mali vrátiť pozíciu a skúsiť to znovu. Iste, mohli si po udelení trestu vyjazdiť dostatočný náskok a podržať tretie miesto, ale na to už bolo neskoro a v cieli to nakoniec nestačilo.

Samozrejme, šéf Red Bullu Christian Horner sa po pretekoch nenechal dvakrát núkať a bez problémov vymenoval všetky chyby, ktorých sa McLaren dopustil. „Zviedli vyrovnaný a nádherný súboj, ale všetci jazdci veľmi dobre vedia, aké sú pravidlá,“ vyhlásil. „Diskutujú o týchto problémoch v konkrétnych zákrutách na spoločných poradách s komisármi a riaditeľmi pretekov.“

„Lando predbehol Maxa mimo trate. Aj my sme to už zažili – tuším, že to bolo v roku 2018 v súboji s Kimim Räikkönenom. Pre nás bolo jednoznačné, že predbiehal mimo trate, takže by mal vrátiť pozíciu. On to však neurobil a preto dostal trest. Podľa nás išlo o absolútne čierno-bielu situáciu,“ skonštatoval Horner.

Tento incident možno bol „čierno-biely“, ale bolo také aj celkové rozhodovanie komisárov v Austine? Napríklad George Russell a Júki Cunoda dostali trest za vytláčanie z trate, ale Verstappen sa mu vyhol. „Myslím si, že komisári to majú ťažké a každý incident je iný. Musíte posudzovať každý zvlášť,“ hovorí šéf Red Bullu.

„Keď dostanete trest, nie je to príjemné. Ako som povedal, aj my sme to zažili nespočetne často nielen na tejto trati. Všetci vieme, čo je v stávke. Celkom tomu však nerozumiem. Bolo jasné, že príde trest a zvonku to vyzeralo pomerne jednoznačne. Zdalo sa, že vráti pozíciu v prvej zákrute a trochu nás to zmiatlo,“ priznal Horner.

„Mali lepšie auto a čerstvejšie pneumatiky. Keby okamžite prepustil pozíciu, pravdepodobne by mal dostatočnú rýchlosť, aby ho skutočne predbehol,“ dodal Angličan.

Tomu sa nepozdávajú ani návrhy Norrisa a jeho šéfa Andreu Stellu, že komisári si mali nechať viac času na rozhodnutie a možno si predvolať oboch pilotov. Ako si však mnohí pamätáme z minulosti, ani táto možnosť nie je populárna. „Podľa mňa išlo o nespochybniteľný trest. Problém je, že v takom prípade by nasledovala diskusia o tom, že na stupne víťazov nevystúpili tí správni jazdci. Videli sme to už veľakrát. Podľa mňa si s tým komisári poradili celkom rýchlo a slušne,“ myslí si Horner.

Súvisiace články

Diskusia